F-16, încă pe val. Lockheed Martin bifează un moment istoric: Finalizarea primului avion F-16 Block 70 Viper - cea mai modernă versiune

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon Block 70. Foto: Lockheed Martin
F-16 Fighting Falcon Block 70. Foto: Lockheed Martin

Oficialii din SUA, Bahrain și ai companiei Lockheed Martin au sărbătorit pe 12 martie finalizarea primei aeronave F-16V Block 70 pentru Forțele Aeriene Regale din Bahrain, la facilitatea Lockheed Martin din Greenville, Carolina de Sud. 

Regatul Bahrain este de altfel primul utilizator de F-16 din Consiliul de Cooperare al Golfului, începând cu începutul anilor 1990, iar acum primește primul F-16V Block 70.

Aeronava Block 70 este prima dintre cele 16 avioane ce urmează a fi fabricate pentru Bahrain și a efectuat primul său zbor pe 24 ianuarie 2023. În continuare, va începe teste de zbor suplimentare la baza Edwards Air Force, urmând ca abia după aceea să ajungă în Bahrain, în cursul anului 2024.

CITEȘTE MAI MULT: Povestea de succes F-16 intră după 50 de ani într-o nouă eră: Primul zbor al unui F-16 Block 70 Viper a avut loc în SUA

„Ceremonia de astăzi reprezintă următoarea generație a moștenirii puternice și probate reprezentate de F-16 și demonstrează angajamentul companiei Lockheed Martin (LM) de a promova acest program și de a aduce acest avion atât de necesar și capabilitățile sale la nivelul avansat de securitate potrivit secolul 21”, a declarat OJ Sanchez, vicepreședinte al Integrated Fighter Group din cadrul LM.

 

Șase state au comandat deja F-16V Block 70/72 , cea mai modernă versiunea a legendarului F american

 

2. F-16 Fight... (f-16-viper-f-16-block-70-72_69462200.jpg)

F-16 Fighting Falcon Block 70. Foto: Lockheed Martin

Șase țări au optat în ultimii ani pentru aeronava F-16V Block 70/72 (numită „Viper”): Bahrain, Bulgaria, Iordania, Maroc, Slovacia și  Taiwan. F-16V are modernizări semnificative, printre care radar activ cu scanare electronică de tipul AN/APG-83, computer de misiune îmbunătățit și un cockpit modernizat. 

Pe lângă comanda de 127 de avioane care există deja pentru producătorul american din Greenville, Iordania a semnat o scrisoare de ofertă și acceptare (LOA) pentru 12 avioane, iar Bulgaria a semnat, de asemenea, LOA pentru încă opt avioane care să se alăture celor opt comandate anterior.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon este un avion de luptă multirol american cu un singur motor dezvoltat inițial de General Dynamics. În 1993, General Dynamics și-a vândut departamentul de producție de avioane către Lockheed Corporation, care, la rândul său, a devenit parte a Lockheed Martin după fuziunea din 1995 cu Martin Marietta. 

CITEȘTE ȘI: F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel