F-16 ale Turciei au intrat în spațiul aerian al Greciei, în timpul unei întrevederi la Atena pe tema tensiunilor din Mediterană

Tudor Curtifan / 01 apr 2021 / 17:41

Tensiunile dintre Grecia și Turcia cu privire la disputa din apele Mediteranei de Est păreau să cunoască un moment de relaxare, mai ales după o serie de întrevederi între înalți diplomați ai celor două state membre NATO.

Doar că, potrivit Statului Major al Greciei, în cursul acestei zile, mai multe avioane F-16 ale Turciei au încălcat spațiul aerian elen și au efectuat zboruri deasupra insulelor grecești Makronisi și Anthropofagoi, aflate în estul Egeei. Incidentul a avut loc la ora locală 11:29.

Interesant e că, scrie publicația Keep Talking Greece, tocmai în acele momente se desfășura, la Atena, o întrevedere între ministrul de Externe al Greciei Nikos Dendias și ambasadorul Turciei la Atena, Urak Ozugergin. Cei doi au discutat despre vizita pe care șeful diplomației elene ar urma să o facă în Turcia pe data de 14 aprilie și despre relațiile bilaterale și evoluțiile din regiune. Sursa citată precizează că Dendias a cerut din nou Ankarei să se abțină de la provocări care riscă să ducă la escaladarea tensiuniilor dintre cele două state membre NATO.

Tot în cursul acestei săptămâni Ankara a acuzat Atena că încalcă drepturile minorității musulmane pe care o numește „minoritate turcă” și că urmează politici împotriva Turciei. MAE elen s-a rezumat să precizeze că asemenea afirmații nu ajută la consolidarea unui climat constructiv între cei doi vecini.

Amintim că situația a degenerat după ce Turcia a organizat în aceste ultime luni mai multe misiuni de explorare a resurselor de gaz în apele disputate din Mediterană, provocând o criză diplomatică de o amploare nemaiîntâlnită din 1996, an în care cele două ţări s-au aflat în pragul unui război. Între cele două state au existat mai multe incidente militare, NATO reușind să calmeze situația.

Reprezentanții celor două state s-au întâlnit pe data de 25 ianuarie, pentru prima oară după cinci ani, pentru a discuta delimitarea zonelor maritime şi drepturile asupra zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mediteranei.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy