Expunerea unui tanc T-55 în fața unui stadion din Belgrad, motiv de indignare pentru Croația

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Tanc T-55 în fața stadionului Stelei Roșii din Belgrad, Serbia. Sursă foto: Facebook Steaua Roșie Belgrad
Tanc T-55 în fața stadionului Stelei Roșii din Belgrad, Serbia. Sursă foto: Facebook Steaua Roșie Belgrad

În faţa stadionului echipei de fotbal Steaua Roşie Belgrad a fost expus marţi un tanc, înaintea meciului cu Young Boys Berna în play-off-ul Ligii Campionilor, fapt ce a dus la indignarea Croației. Clubul sârb susţine că este vorba de "o atracţie", în timp ce în Croaţia se vorbeşte de "o provocare". 

Tancul T-55 cumpărat dintr-un depozit militar şi renovat a fost amplasat luni pe platoul de lângă stadion, cu intenţia de a oferi "un punct culminant al entuziasmului" înaintea meciului retur cu elveţienii, arată site-ul redstarbelgrade.rs al suporterilor campioanei Serbiei. Aceeaşi sursă precizează că tancul este un simbol al Armatei Nord (Severna Armija), grupare a fanilor. 

 

Mai mulți sârbi au fost agresați în Croația. Relațiile cu Serbia rămân fragile



Cu câteva zile în urmă, mai mulţi sârbi au fost agresaţi într-un sat din regiunea Knin din centrul Croaţiei, în timp ce urmăreau la televizor meciul tur dintre Steaua Roşie şi Young Boys. Mai mulţi bărbaţi mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu bâte au intrat în două cafenele, pe care le-au distrus; în unul din localuri au fost rănite cinci persoane, menţionează AFP. 

Agenţia arată că relaţiile între comunităţile sârbă şi croată rămân fragile la aproape un sfert de secol de la sfârşitul războiului de independenţă al Croaţiei, în 1995. Presa croată a reacţionat vehement la instalarea tancului la Belgrad, reamintind în special bombardamentele sârbe asupra oraşului Vukovar, la începutul conflictului sârbo-croat. 

Ziarul croat Sportske Novosti a denunţat "o provocare morbidă din partea Belgradului". "Vor să joace în Champions League şi sărbătoresc una din cele mai urâte crime", a scris publicaţia. 

Site-ul de informaţii Index.hr afirmă că Steaua Roşie a expus lângă stadion un tanc care a participat la asediul orașului croat Vukovar, în 1991,  deşi nici clubul nici suporterii nu l-au prezentat ca atare. 


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel