Expoziţia "Averescu şi Prezan. Mareşalii României Mari"

S.I. Catalin |
Data publicării:
Mareșalul Alexandru Averescu
Mareșalul Alexandru Averescu

Expoziţia temporară "Averescu şi Prezan. Mareşalii României Mari", un omagiu adus celor doi ofiţeri de carieră, se va deschide joi, începând cu ora 16,00, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Potrivit unui comunicat al MNIR, vernisajul se va desfăşura în prezenţa nepoatei mareşalului Constantin Prezan, Olga Macarie, a autorului unei trilogii despre mareşalul Constantin Prezan, generalul-locotenent dr. Grigore Stamate, a istoricului militar şi autor al cărţii "Mareşalul Alexandru Averescu. Militarul, omul politic, legenda", colonel prof. univ. dr. Petre Otu, şi a consilierului patriarhal dr. Florin Şerbănescu.

"În anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri, expoziţia reprezintă un omagiu adus celor doi ofiţeri de carieră care au reuşit să se remarce nu doar prin abilităţile lor de comandă, prin spiritul cazon, dar şi prin calităţile lor umane. Două cadre militare care au avut propriile destine legate de evoluţia şi gloria Armatei Române şi implicit, de edificarea statului român modern, doi ofiţeri care prin sacrificiile, verticalitatea şi patriotismul de care au dat dovadă şi-au demonstrat nu doar priceperea în arta militară, ci s-au ridicat la înălţimea marilor momente ale istoriei neamului românesc pe care le-au trăit şi împlinit", precizează sursa citată.

Totodată, expoziţia marchează 75 de ani de la încetarea din viaţă a mareşalului Constantin Prezan (27 august 1943) şi opt decenii de la cea a mareşalului Alexandru Averescu (3 octombrie 1938), două personalităţi situate la loc de frunte în pleiada marilor bărbaţi de stat participanţi la acţiunile militare ale României în Primul Război Mondial, şi vectori care au asigurat victoria Armatei Române în clipe de mare cumpănă.

Participanţii la vernisaj se vor bucura de un moment artistic solemn ce va cuprinde imnuri şi cântece patriotice, oferit de Corul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române condus de protopsaltul Catedralei Patriarhale din Bucureşti, arhidiaconul Mihail Bucă.

Expoziţia este deschisă până pe 1 octombrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel