Când armele sunt tot mai puţine, spaţiul cibernetic devine noul câmp de luptă pentru Rusia şi Ucraina: Serviciul Fiscal Federal al Rusiei este blocat, iar telecomunicaţiile ucrainene sunt afectate

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentru a patra zi consecutivă, Rusia se străduiește să-și restabilească sistemul fiscal după un puternic atac cibernetic. Potrivit Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR), atacul va paraliza Serviciul Fiscal Federal al Rusiei pentru cel puțin o lună, dacă nu mai mult. Atacul cibernetic a constat in penetrarea tuturor serverelor cu un software malițios, distrugând efectiv întreaga bază de date și copiile de rezervă ale acesteia, făcând imposibilă restaurarea completă. Cel mai mare operator de telecomunicații din Ucraina a fost vizat marți de un atac cibernetic care a afectat grav serviciile de internet în anumite zone ale țării, agențiile guvernamentale ucrainene dând vina pe Rusia.

În timpul operațiunii, spionii militari ucraineni au declarat că au reușit să pătrundă într-unul dintre "serverele centrale cheie bine protejate" ale Serviciului Fiscal Federal rus (FNS), precum și în peste 2.300 de servere regionale din Rusia și din Crimeea ocupată. Atacul a afectat, de asemenea, o companie rusă care operează baza de date a FNS.

O țintă cheie a fost Office.ed-it.ru, o companie rusă de IT  responsabilă cu întreținerea infrastructurii Serviciului Federal de Impozite. Acest atac a întrerupt toate comunicațiile dintre biroul central din Moscova, cele 2.300 de birouri regionale și chiar și Crimeea, ocupată temporar, lăsând întregul sistem blocat.

"În urmă a două atacuri cibernetice, fișierele de configurare au fost complet distruse", a declarat azi Serviciul de informații al apărării din Ucraina (GUR), subliniind gravitatea pagubelor pe care le-a produs asupra infrastructurii cibernetice a Serviciul Fiscal Federal al Rusiei. Acest lucru se traduce, în esență, prin ștergerea totală a bazei de date fiscale și a copiilor sale de rezervă.

Impactul asupra economiei rusești va fi substanțial, provocând dificultăți pentru întreprinderi în depunerea declarațiilor fiscale și împiedicând capacitatea guvernului de a colecta venituri.

 

Răspunsul Rusiei: Telecomunicaţiile ucrainene, ţinta unui atac cibernetic de proporţii

 

Cel mai mare operator de rețele de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, a fost lovit de ceea ce pare a fi cel mai mare atac cibernetic de la inceptul agresiunii militare ruse şi până în prezent, care a dus la întreruperea serviciilor de telefonie mobilă și de internet pentru milioane de persoane.

Operatorul Kyivstar are 24,3 milioane de abonați la serviciile de telefonie mobilă - mai mult de jumătate din populația Ucrainei -, precum și peste 1,1 milioane de abonați la internet.

Directorul general al companiei, Oleksandr Komarov, a declarat că atacul a fost "un rezultat" al războiului cu Rusia, deși nu a precizat ce organism rusesc crede că este responsabil, și că infrastructura IT a companiei a fost "parțial distrusă".

"Războiul are loc și în spațiul cibernetic. Din nefericire, am fost loviți ca urmare a acestui război", a declarat el la o emisiune a televiziunii naționale.

Agenția de informații ucraineană SBU a declarat pentru Reuters că una dintre posibilitățile pe care le investighează este cea a unui atac cibernetic efectuat de serviciile de securitate rusești. Komarov a declarat că nu este clar când Kyivstar va putea restabili conexiunea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel