Exercițiu în Delta Dunării și Marea Neagră, cu participarea Ucrainei. ”Sea Breeze 23.3” este organizat de Forțele Armate ale României și SUA

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sea Breeze 21
Sea Breeze 21

Statul Major al Forțelor Navale Române a anunțat, pe 08.09.2023, că România și SUA organizează în comun, în perioada 11-15 septembrie, în zona de responsabilitate a Marinei Române din Delta Dunării și Marea Neagră, exercițiul multinațional Sea Breeze 23.3.

La exercițiu, care va fi condus de Comandamentul Componentei Navale Viceamiral Ioan Georgescu, vor participa forțe și mijloace pentru lupta împotriva mijloacelor explozive din Bulgaria, Franța, Marea Britanie, România, SUA, Turcia și Ucraina.

Din partea României, la activitățile planificate în cadrul exercițiului vor lua parte dragorul maritim Sublocotenent Alexandru Axente, nava rapidă de scafandri Venus, vedeta blindată Posada, ambarcațiuni rapide de tip RHIB, specialiști EOD (Explosive Ordnance Disposal), specialiști de la Centrul de date pentru lupta contra minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, un pluton de infanteriști marini, trei transportoare amfibii de cercetare, bărci de asalt și ofițeri de stat major.

SUA vor fi reprezentate de un avion de patrulare și recunoaștere maritimă P-8 Poseidon și scafandri EOD cu ambarcațiuni și tehnică specifică. Din partea celorlalte state participante la exercițiu vor fi prezenți scafandri și specialiști EOD cu tehnică specifică și ofițeri de stat major.

După cum au informat reprezentanții militari români, obiectivul principal al exercițiului Sea Breeze 23.3 constă în dezvoltarea interoperabilității operaționale și tactice dintre statele participante, în domeniul luptei împotriva dispozitivelor explozive, în special a minelor marine derivante, în vederea asigurării libertății de navigație.

Comentariul autorului: Informația prezentată de Statul Major al Forțelor Navale Române referitoare la organizarea exercițiului Sea Breeze 23.3 a fost preluată și în presa rusă, care a semnalat faptul că, aproape simultan, în perioada 09-15 septembrie, în Marea Baltică, este planificată desfășurarea exercițiului NATO cu numele de cod Northern Coast 2023, care va fi executat în zonele de litoral ale Estoniei și Lituaniei.

Potrivit jurnaliștilor ruși, exercițiile NATO din Marea Neagră și Marea Baltică au un caracter antirusesc, ținând cont de faptul că se desfășoară în apropierea frontierelor Federației Ruse.

Astfel, este de așteptat ca Forțele Navale ruse să desfășoare activități în contrapartidă, adică să organizeze exerciții proprii, în zonele în care vor avea loc manevrele statelor membre NATO.  

Surse: mapn.ro, tass.ru, topwar.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel