Evgheni Prigojin, sponsorul mercenarilor ruşi din Wagner Group, pe lista infractorilor căutați de FBI

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Omul de afaceri cunoscut ca ''bucătarul-șef'' al lui Vladimir Putin pentru activitatea sa de catering pentru Kremlin, Evgheni Prigojin, despre care se spune că a ajutat Rusia să confiște părți din Ucraina cu ajutorul armatei sale de mercenari Wagner Group, să schimbe situația războiul din Siria și că s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA, a ajuns pe lista infractorilor căutați de FBI, care a pus o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea sa.

FBI îl acuză pe Prigojin de fraudă și conspirație împotriva SUA, după ce magnatul rus a sponsorizat Internet Research Agency (IRA), așa-numita „fermă de troli” din Sankt Petersburg despre care se susține că ar fi fost implicată în influențarea rezultatului în alegerilor prezidențiale americane din 2016, potrivit The Moscow Times.

Biroul Federal de Investigații (FBI) al SUA a pus o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea lui omului de afaceri rus Evgheni Prigojin.

„Numitul (Prigojin) a supravegheat și aprobat întreagul proces de interferență cu sistemul politic și electoral din SUA, care a inclus achiziționarea de spațiu de stocare pe serverele americane, crearea a sute de conturi false și folosirea de identități furate de la persoane reale din Statele Unite”, se precizează în documentul FBI.

De asemenea, FBI îl consideră pe Prigojin drept „un risc pentru zborurile internaționale”, 

În replică, Prigojin a calificat acțiunea FBI drept o „vânătoare de vrăjitoare” prin care autoritățile americane încearcă să-l transforme într-un „țap ispășitor” responsabl pentru actuala criză politică din SUA.

„Societatea americană se confruntă cu povara unui număr copleșitor de probleme: oligarhii și politicienii jefuiesc bugetul acestei țări. Prin urmare, e nevoie de o poveste de groază care să acopere această prăpastie uriașă care s-a căscat între statul paralel și popor”, a declarat Prigojin pe contul său de Telegram.

 

Istoricul sancţiunilor inpuse de Statele Unite magnatului Evgheni Prigojin, deţinătorul "fermei de troli" şi sponsor al armatei de mercenari ruşi Wagner Group

 

Agenţia de Cercetare a Internetului, cu sediul în Sankt Petersburg, cunoscută sub numele de „ferma de troli" a Rusiei, deţinută de omul de afaceri Evgheni Prigojin, a fost menţionată în repetate rânduri de consilierul special al SUA, Robert Mueller, în anchetă să cu privire la ingerinţele ruse în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA.

În anul 2016, Washingtonul a dispus impunerea de sancţiuni personale asupra lui Prigojin în legătură cu anexarea de către Moscova a Crimeei. În iunie 2017, sancţiunile au fost impuse firmei Concord Management pentru presupusa implicare în războiul susţinut de Rusia în anumite zone din estul Ucrainei.

În februarie 2018, Departamentul de Justiţie a condamnat Agenţia de Cercetare a Internetului şi alte două companii controlate de Prigojin - Concord Management şi Concord Catering - precum şi pe Evghenii Prigojin şi alţi 15 ruşi pentru presupuse fraude în scopul interferenţei cu procesele politice şi electorale americane, inclusiv alegerile prezidenţiale din 2016, preciză anul trecut Epoch Times, într-un material care făcea trimitere la sancţiunile pe care Statele Unite le-a impus magnatului rus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel