Europa e unită în fața Rusiei. Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial există riscul unui conflict tradițional iar acest lucru a unit Europa

Tudor Curtifan |
Data publicării:
M1 Abrams în Polonia, sursă foto: NATO
M1 Abrams în Polonia, sursă foto: NATO

Europenii au avut diferențe de-a lungul timpului pe mai multe dosare, dar modul în care au acționat în această criză majoră generată de agresiunea Federației Ruse, mod care a contribuit decisiv la descurajarea Moscovei să se aventureze militar în Ucraina, demonstrează capacitatea Occidentului de a acționa unitar, consideră Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Înaltul oficial NATO a acordat un interviu publicației franceze France24 în care a discutat despre criza ucraineană generată de acțiunile agresive ale Rusiei.

Mircea Geoană admite că NATO e îngrijorată cu privire la situația din Ucraina, dar Alianța ia toate măsurile pentru a evita o escaladare și „încurajează Rusia la dialog și diplomație”.

Secretarul adjunct al NATO a subliniat unitatea de care a dat dovadă Europa în fața acestei crize majore, subliniind că pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial a existat un risc ca bătrânul continent să se confrunte cu un război tradițional. Mircea Geoană a recunoscut că „am avut uneori diferențe între cei 30 de aliați”, dar modul în care a fost abordată chestiunea rusă în aceste săptămâni a demonstrat unitate din partea NATO.

 

Programul de apărare european și NATO nu sunt două săbii în aceeași teacă. Occidentul a arătat că poate acționa cu unitate fermă în fața Rusiei

 

„Alianța Nord-Atlantică este astăzi mai legitimă ca niciodată”, a completat Geoană, comentând declarațiile din 2019 ale președintelui francez Emmanuel Macron care a vorbit despre „moartea cerebrală” a NATO în contextul acțiunilor imprevizibile ale fostului președinte american Donald Trump.

În presa franceză, vorbind despre relațiile dintre UE și NATO, diplomatul român s-a declarat un „european convins” care „încurajează o Europă puternică” fără a risca slăbirea NATO.

Mircea Geoană a subliniat că situația privind Federația Rusă este atât de gravă încât UE și NATO trebuie să acționeze comun cu toate mijloacele necesare. „Nu vrea contradicții. Pentru Occidentul democratic acesta este un test major”, a conchis Geoană, care a mai adăugat că aliații nu ar trebui să fie dezbinați de faptul că unele state au decis să trimită armament în Ucraina. „Nu există niciun clivaj în cadrul Alianței. NATO nu acordă sprijin militar direct Ucrainei, dar a decis să trimită o echipa de experți în domeniul cibernetic pentru a combate dezinformările masive pe care rușii le orchestrează cu privire la Ucraina”, a mai adăugat înaltul oficial român.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel