Eurofighter devine mai „puternic”. Noul sistem de război electronic Spear-EW ar putea relansa competiția cu Rafale și F-35

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Avioanele Eurofighter vor dispune de noul sistem război electronic ultramodern - Spear-EW.

Spear-EW e un sistem avansat de război electronic (EW) care va fi dezvoltat de gigantul MBDA, în cooperare cu compania Leonardo.

Datorită noilor sisteme, care vor fi implementate pe Eurofighter, avioanele vor avea capacitatea de a depăși mai ușor sistemele antiaeriene. 

Spear-EW va dispune de capabilități superioare de sprijin electronic și bruiaj. Sistemul, care va acționa în raza de acțiune a apărării antiaeriene adverse, va oferi avioanelor Eurofighter un avantaj important în depășirea apărării antiaeriene.

Sistemul are la bază și folosește racheta Spear dezvoltată de MBDA - de aici și numele - doar că, în loc de focos, racheta va dispune de dispozitiv de război electronic de ultimă generație care e dezvoltat special pentru a a induce în eroare sistemele de apărare antiaeriană și datorită căruia avioanele vor reuși să depășească apărarea inamică. 

Potrivit Eurofighter World, MBDA dorește ca în viitor aeronavele să dispună de o multitudine de astfel de sisteme care, după lansare, vor avea capacitatea de a „neutraliza chiar și cele mai sofisticate apărări antiaeriene”.

Interesant e că Spear-EW va dispune și de capacitatea de a multiplica „țintele” astfel încât va putea induce în eroare radarele sistemelor antiaeriene.

 

 

Noua capabilitate de război electronic Spear-EW ar putea relansa Eurofighter în competiția cu Rafale și F-35

 

2. -imagine fara descriere- (raf_eurofighter_typhoon_28644500.png)

Eurofighter Typhoon, sursă foto: Royal Air Force

În ultimii ani aeronavele Eurofighter nu s-au bucurat de prea mare „succes” în competițiile organizate de state terțe, competiții care au fost câștigate în mare parte de Rafale și F-35.

Cei de la EurAsian Times amintesc că Eurofighter Typhoon a dus o luptă la baionetă cu Rafale, Gripen și F-35 în mai multe licitații. Eurofighter a pierdut lupta în fața Rafale în India, dar concurează pentru o nouă licitație, tot în India, stat are are în derulare un alt contract privind achiziționarea a aproape 114 avioane, aceasta fiind considerată cea mai mare licitație pentru avioane din istorie. La licitație americanii vin cu F-21, o aeronavă special dezvoltată pentru India care va dispune de tehnologii ce se regăsesc pe F-35 și F-22 Raptor. Experții consideră că noul F-21 este de fapt o versiune îmbunătățită a F-16 Viper. 

Nici în Europa Typhoon nu a avut mai mare succes în ultimul timp. Eurofighter, construit de compania italiană Leonardo, cea britanică BAE Systems şi grupul Airbus, a participat alături de F/A-18 Super Hornet, F-35 și Rafale la „bătălia pentru Elveția”, câștigată de F-35, asta în pofida faptului că Airbus a anunțat ulterior deciziei că oferta lor depusă pentru Elveția era una personalizată și se adapta perfect nevoilor de poliție aeriană, cât și pe partea economică, fiind singurii care au propus o linie de asamblare completă a aeronavelor în Elveția.

În prezent șapte state operează aeronave de vânătoare Eurofighter Typhoon. E vorba despre: Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Austria, Arabia Saudită și Oman.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel