Eurodrone, un program cu multe provocări. Germania și Franța au viziuni diferite cu privire la înarmarea UAV-urilor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Lansat în 2015, acest proiect de dronă MALE (Medium altitude, long endurance), care reuneşte Franţa, Germania, Italia şi Spania, urmăreşte o eliberare din dependenţa de dronele americane Reaper. Dar discuţiile trenează iar Parisul și Berlinul

În program sunt implicate companii precum Airbus, Dassault Aviation și Leonardo. Contractul ar fi trebuit finalizat din 2019.  Problemele au început încă de atunci, când potrivit unui aviz bugetar al Senatului francez, costul programului era cu 30%  mai mare decât cel preconizat. 

În multe rânduri ministrul francez al apărării Florence Parly a exercitat presiuni asupra industriei de apărare pentru a reduce costurile, sugerând chiar că programul ar putea fi abandonat în caz contrar.

În septembrie anul trecut ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologul său german, Annegret Kramp-Karrenbauer, au efectuat două vizite consacrate concretizării proiectelor comune de apărare franco-germană. Una a avut loc la viitorului escadron de transport aerian franco-german, iar alta la Airbus.

 

Germania nu vrea drone înarmate, Franța are altă părere

 

Atunci, Parly a precizat că la finalul anului se va semna contractul fără îndoială. Francezii de la Opex360 amintesc că acest lucru nu s-a întâmplat. 

Acum, potrivit sursei citate, există noi „hopuri” pentru programul Eurodrone - UAV-urile europene.  Se pare că în Germania, coaliția guvernamentală formată din CDU, CSU și social-democrații SPD au ajuns la un acord ca programul să continue, urmând să fie votat în Bundestag. Doar că social-democrații - politica lor e de a se opune înarmării - au pus o condiție: UAV-urile nu trebuie să fie înarmate și să fie axate pe recunoaștere. Această solicitare nu este pe placul Franței, care dorește înarmarea dronelor. 

Sursa citată precizează că nu este clar dacă această dispoziție privind înarmarea va fi aplicată doar dronelor pe care Germania le va achizișiona sau pentru tot programul.

La cererea Germaniei, dronele vor fi echipate cu două motoare. Ele vor cântări aproximativ 11 tone. În comparație, masa maximă a unui MQ-9 Reaper este de 4.5 tone.

Statele participante şi-au stabilit un obiectiv de buget de 7,1 miliarde de euro pentru dezvoltarea şi achiziţionarea a 63 de drone

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel