Estonia și Finlanda își vor integra sistemele de rachete de coastă. Golful Finlandei se închide pentru navele Rusiei dacă va fi necesar

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sistem finlandez de apărare costieră MTO 85
Sistem finlandez de apărare costieră MTO 85

Finlanda și Estonia își vor integra apărarea de coastă bazată pe rachete. Acest demers le permite celor două țări să închidă Golful Finlandei navelor de război rusești, dacă este necesar, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, pentru ziarul finlandez Iltalehti.

„Trebuie să ne integrăm apărarea de coastă. Raza de zbor a rachetelor estoniene și finlandeze este mai mare decât lățimea Golfului Finlandei. Aceasta înseamnă că ne putem conecta apărarea cu rachete (de coastă – nota autorului) și ne putem transmite toate informațiile, unul către celălalt", a declarat Pevkur, într-un interviu pe timpul recentei vizite de lucru în Finlanda.

Estonia va cumpăra în această toamnă rachete israeliene Blue Spear, care au o rază de acțiune de 290 de kilometri. Rachetele MTO 85M din Finlanda au o rază de acțiune de peste 100 de kilometri, potrivit Radioteleviziunii estoniene (12 august) .

În cel mai îngust punct al Golfului Finlandei, există 52 de kilometri de mare între cele două țări și 120 de kilometri în cea mai lată zonă.

 

Marea Baltică devine mare internă a NATO

 

"Marea Baltică va fi mare internă a NATO, atunci când Finlanda și Suedia vor adera la NATO. În comparație cu ceea ce este astăzi, situația se schimbă", a adăugat Pevkur.

Integrarea apărării de coastă ar fi un prim pas într-o proces mai amplu de integrare a apărării Estoniei și Finlandei, Pevkur declarând că este necesar ca planurile de apărare celor două țări să fie integrate.

Ministrul a discutat și despre securizarea spațiului aerian. La nivel NATO s-a convenit că țările aliate vor asigura întreaga regiune a Mării Baltice.

"Pentru mine, acesta este un singur spațiu aerian. Toată lumea trebuie să înțeleagă că Norvegia, Finlanda, țările baltice și alte țări formează flancul estic al NATO. Nu protejăm doar Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania sau alte țări din estul NATO. Când vorbim despre NATO , cel mai important lucru este articolul 5: unul pentru toți și toți pentru unul”, a precizat oficialul estonian.

„Spațiul aerian finlandez nu poate fi protejat dacă spațiul aerian estonian nu este protejat în același timp și invers. Avioanele de luptă traversează cei 80 de km ai Golfului Finlandei în câteva minute.”

Publicația Iltaleht a întrebat dacă americanii vor trimite avioane de luptă F-35 în Estonia, iar Pevkur a răspuns că discuțiile despre mărimea prezenței SUA sunt în discuție, la momentul de față.

Ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkos, s-a întâlnit cu omologul său estonian, Hanno Pevkur, în cursul acestei săptămâni la Helsinki.

Cei doi oficiali au discutat despre securitatea regională, cooperarea bilaterală în domeniul apărării, asistența pentru Ucraina și aderarea Finlandei la NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel