Escaladează conflictul din Marea Neagră: Rusia atacă şi capturează navele ucrainene (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forţele navale ucrainene acuză Rusia că a deschis duminică seară focul asupra unor nave din flota lor în Marea Neagră, lovind o navă şi rănind un membru al echipajului, relatează Reuters,AFP şi UNIAN.

Anunţul a fost făcut pe contul de Facebook al Forţelor navale ucrainene după o zi de escaladare a tensiunilor, în care Rusia a oprit trei nave ucrainene să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci plasând un cargou uriaş sub un pod controlat de ruşi.

Nave ruseşti "au deschis focul asupra grupului de nave ale Forţelor navale ucrainene", au precizat acestea într-un comunicat, precizând că o navă, avariată, "este în derivă". "O persoană a fost rănită", au mai precizat Forţele navale ucrainene.

,,La ieşirea din strâmtoarea Kerci, ruşii au deschis focul asupra unei nave a Forţelor navale ucrainene. Există o persoană rănită la bord", a precizat pe Facebook Boris Babin, reprezentant al preşedintelui ucrainean pentru Crimeea.

Tensiunile din jurul Mării Azov au cunoscut o bruscă escaladare duminică, Ucraina acuzând Rusia că a lovit o navă ucraineană şi a blocat accesul în această mare, situată între Crimeea şi estul Ucrainei, teatrul unui război cu separatiştii proruşi.

Potrivit marinei ucrainene, nave ale Gărzii de coastă ruse au lovit duminică unul dintre remorcherele sale în Marea Neagră în largul Crimeii, peninsulă anexată în 2014 de Moscova, în cadrul unor "acţiuni agresive pe faţă împotriva navelor ucrainene", înainte de a le împiedica să traverseze strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov.

Forţele navale ucrainene au anunţat că forţele speciale ruse au capturat trei dintre navele lor în Marea Neagră, relatează, precizând că doi marinari ucraineni au fost răniţi în incident, potrivit UNIAN.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko "a denunţat un act agresiv al Rusiei vizând o escaladare premeditată" în această zonă şi a convocat în cursul serii cabinetul său militar, potrivit unor comunicate oficiale.

,,Forţele speciale ruse au capturat" aceste trei nave, a anunţat într-un comunicat comandamentul forţelor navale ucrainene, evocând "informaţii potrivit cărora doi marinari ucraineni au fost răniţi".

Mai devreme în cursul serii, forţele navale ucrainene au acuzat Rusia că a deschis focul asupra navelor lor care încercau să intre din Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia şi prin care se face accesul în Marea Azov.

,,Vedetele blindate de artilerie Berdiansk şi Nikopol au fost lovite de tiruri ale duşmanului şi nu mai pot naviga. Remorcherul Iani Kapu a fost constrâns să se oprească", se precizează în comunicatul Forţelor navale ucrainene, asa cum se poate observa şi in inregistrarea de mai sus.

La rândul ei, Garda de coastă rusă a acuzat Ucraina că nu a anunţat în avans deplasarea convoiului de nave, ceea ce Kievul neagă, şi a afirmat că navele ucrainene efectuau manevre periculoase ignorându-le instrucţiunile în scopul de a alimenta tensiunile.

Rusia blochează strâmtoarea Kerci între Marea Azov și Marea Neagră, cu două elicoptere de atac Ka-52, potrivit UNIAN, care oferă și o dovadă video în acest sens.

Rusia a blocat trecerea prin strâmtoarea Kerci între Marea Azov și Marea Neagră pentru navele civile, după ce remorcherul Yani Kapu (Yani Qapi), aparţinând marinei ucrainene, a fost constrâns să se oprească, fiind lovit de o navă rusă în Marea Azov, duminică dimineaţă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel