Erdogan acuză SUA de genocid împotriva amerindienilor. Decizia SUA, „impact distrugător” în relația dintre cele două

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, sursă foto: Administrația Prezidențială a Turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, sursă foto: Administrația Prezidențială a Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni privind "impactul distrugător" asupra relaţiilor turco-americane a recunoaşterii de către omologul său american Joe Biden a genocidului armean, despre care a spus că este "fără fundament", relatează Agerpres, citând AFP. Totodată, președintele turc i-a acuzat pe americani de genocid împotriva amerindienilor.

"Preşedintele american a făcut afirmaţii fără fundament, incorecte şi contrare realităţii", recunoscând sâmbătă genocidul armean, a declarat Erdogan presei după ce a prezidat o reuniune a guvernului său la Ankara.

Joe Biden a scris, într-un comunicat, că "americanii îi omagiază pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început în urmă cu 106 ani".

 

Erdogan spune că decizia SUA de a recunoaște genocidul armean va avea un „impact distrugător” în relația dintre Ankara și Washington



"Noi credem că aceste afirmaţii au fost incluse în declaraţie în urma presiunilor grupurilor radicale armene şi a mediilor anti-turce. Dar asta nu schimbă cu nimic impactul distrugător al acestor afirmaţii pentru relaţiile între cele două ţări", a adăugat Erdogan.

Biden a devenit primul preşedinte al SUA care a calificat drept "genocid" moartea a aproape un milion şi jumătate de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, provocând furia Turciei.

Genocidul armean este recunoscut de peste douăzeci de ţări şi de numeroşi istorici dar este puternic contestat de Turcia.

Armenii estimează că un milion şi jumătate dintre semenii lor au fost ucişi de manieră sistematică în timpul Primul Război Mondial de către trupele Imperiului Otoman, pe atunci aliat cu Germania şi Imperiul austro-ungar. Ei comemorează victimele genocidului în fiecare an pe 24 aprilie.

Turcia, apărută în urma destructurării imperiului în 1920, recunoaşte masacrele dar respinge termenul de genocid, evocând un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în care 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci şi-au pierdut viaţa.

 

Turcia acuză SUA de genocid împotriva amerindienilor



"Dacă vorbiţi despre genocid, trebuie să vă priviţi în oglindă. Nici măcar nu trebuie să-i menţionez pe amerindieni. Se ştie deja. Când toate aceste lucruri se ştiu, nu puteţi acuza naţiunea turcă de genocid", a mai spus Erdogan.

"Acuzaţiile de genocid sunt atât de sensibile că ele nu pot fi utilizate în scopuri politice", a adăugate el.

În pofida criticilor, Erdogan s-a declarat totuşi "convins" că întâlnirea sa prevăzută în iunie cu Joe Biden pe marginea summitului NATO de la Bruxelles le va oferi o oportunitate de a aplana tensiunile între cele două ţări.

Ministerul turc al Afacerilor Externe l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul american pentru a protesta împotriva poziţiei americane, a relatat agenţia de presă Anadolu. Turcia "nu are de primit lecţii de la nimeni privind istoria sa", a declarat anterior şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel