Elicopterele Airbus H160, dezvoltate și în varianta militară

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
H160M Guepard, sursă foto: Airbus
H160M Guepard, sursă foto: Airbus

Airbus Helicopters și Directoratul General pentru Armament din Franța (DGA) derulează o serie nouă de studii pentru a continua dezvoltarea versiunii militare a H160 și pentru a defini ecosistemul asociat pentru suport, în cadrul programului Joint Light Helicopter (Hélicoptère  Interarmées Léger: HIL). 

Contractul pentru Guepard H160M va fi executat de Airbus Helicopters și Safran Helicopter Engines și a fost adjudecat pe 30 decembrie 2019. Lansarea programului este programată pentru 2021, iar primele elicoptere Guepard ar trebui livrate începând cu anul 2026. 

Acest contract lansează activitățile de pre-dezvoltare a versiunii militare a H160, cunoscut de către forțele armate franceze și sub numele Guepard, cu scopul de a respecta calendarul de livrări anunțat în luna mai 2019 de către ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

În cadrul contractului Airbus Helicopters și Safran Helicopter Engines vor lucra în mod special la dezvoltarea variantei H160M, la senzorii aeronavei și la spațiile de încărcare a zonei de marfă, potrivit ministerului francez al Forțelor Armate. Este prevăzută și dezvoltarea unei variante navale a H160M.

Înainte de lansarea producției efective a elicopterului H160M, contractanții ar trebui să integreze echipamentele de autoprotecție și suita de arme, inclusiv a rachetelor anti-navă Sea Venom și a mitralierelor. Din informațiile prezentate varianta militarizată va avea deflectoare pentru a reduce semnătura termică a elicopterului.

 

Versiunea militară a elicopteruli Airbus H160

 

(w670)

“Lansarea colaborării între industrie și Ministerul Forțelor Armate pentru a defini cadrul de suport pentru Guepard și procesele asociate încă din faza de pre-dezvoltare este esential. Rezultatul acesteia ne va furniza toate elementele necesare pentru a asigura un înalt nivel de disponibilitate a elicopterului H160M la momentul intrării în serviciul forțelor armate franceze,” a spus Alexandra Cros, vicepreședinte și responsabil pentru afaceri guvernamentale la Airbus Helicopters Franța, potrivit unui comunicat al companiei, emis către DefenseRomania.

Varianta H160M va înlocui flotele de elicoptere Gazelle, Panther, Dauphin, Lynx, Alouette III și Fennec. În total, Franța va comanda 169 de elicoptere H160M: 80 pentru armată, 49 forțele navale și 40 pentru forța aeriană.

H160 a fost proiectat drept elicopter modular, disponibil și în variantă militară, cu o singură platformă, capabil să îndeplinească misiuni variate -  infiltrări de tip commando, interceptări aeriene, foc de acoperire, luptă anti-navă. Lansarea programului HIL în 2021 va permite primele livrări pentru forțele armate franceze în 2026.

Vezi și: Airbus a încheiat noi contracte pentru elicoptere. Germania devine cel mai mare operator de H145 din lume

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel