Elicoptere americane de pe portavionul USS Eisenhower au trimis trei ambarcațiuni Houti pro-iraniene pe fundul mării. Bărcile au atacat aparatele SUA

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Elicopter american de tip MH-60S operând la bordul portavionului USS Dwight D. Eisenhower. Foto: US Navy
Elicopter american de tip MH-60S operând la bordul portavionului USS Dwight D. Eisenhower. Foto: US Navy

Elicoptere americane care operează de pe portavionul USS Eisenhower și distrugătorul USS Gravely au scufundat în Marea Roșie trei ambarcațiuni ale rebelilor Houthi, finanțați de Iran.

Anunțul a fost făcut de către Comandamentul Militar al SUA în Orientul Mijlociu (CENTCOM). Ambarcațiunile teroriste au deschis focul asupra elicopterelor americane care au scufundat imediat trei dintre nave. O a patra ambarcațiune a Houthi „a fugit imediat din zonă”.

Elicopterele operau de pe portavionul USS Eisenhower și distrugătorul USS Gravely și au răspuns apelului disperat al unei nave civile Maersk Hangzhou, sub pavilion singaporez, dar deținută de o companie din Danemarca.

U.S. Navy precizează că nava container a fost atacată a doua oară în 24 de ore în timp ce se deplasa în Marea Roșie. Inițial nava a fost vizată de rachete, eveniment despre care și DefenseRomania a scris în această dimineață.

 

Trei ambarcațiuni Houthi, trimise pe fundul Mării Roșie de către elicopterele americane după ce au deschis focul. Houthi au atacat din nou nava civilă implicată în incidentul de dimineață

 

2. Elicopter ... (uss-dwight-d--eisenhower-elicopter_25326200.jpeg)

Elicopter american al Marinei SUA operând la bordul portavionului USS Dwight D. Eisenhower. Foto: US Navy

Practic acesta e al doilea atac asupra navei civile în Marea Roșie. În primul incident Houthi au lansat rachete antinavă și către distrugătoarele USS Gravely și USS Laboon. Rachetele au fost interceptate de USS Gravely, distrugător de la bordul căruia au operat și elicopterele din cel de-al doilea incident.

Potrivit CENTCOM, ambarcațiunile s-au apropiat în acest al doilea incident de nava civilă, la mai puțin de 20 de metri, atacând nava și încercând să urce la bord. Apelului de salvare i-au răspuns elicopterele americane care ajunse la fața locului s-au confruntat cu un atac din partea ambarcațiunilor Houthi.

U.S. Navy precizează că elicopterele Marinei au fost atacate cu arme de calibru mic și au deschis focul în legitimă apărare. 

Trei ambarcațiuni au fost scufundate, o a patra a fugit imediat din zonă. Teroriștii pro-iranieni aflați la bordul ambarcațiunilor au fost uciși, iar ca urmare a incidentului nu s-a produs nicio pagubă echipamentelor militare americane, dar nici personalului U.S. Army.

 

Nenumărate atacuri au avut loc după masacrul din 7 octombrie, rebelii Houthi fiind activi în sudul Israelului pe Marea Roși. Atacurile au vizat atât nave militare, dar mai ales civile.

Până în prezent nicio navă americană de luptă nu a fost lovită, toate navele reușind cu brio să intercepteze rachetele și să doboare dronele iraniene ale Houthi.

Houthi sunt un proxy dependent în totalitate de Iran, finanțați masiv de către guvernul fundamentalist de la Teheran și, totodată, beneficiind de tehnică militară iraniană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel