Șeful Statului Major al Apărării, mandat pe 5 ani fără posibilitate de prelungire. Proiect legislativ

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata României, defilând pe sub Arcul de Triumf în București, cu ocazia Zilei Naționale, 1 Decembrie
Armata României, defilând pe sub Arcul de Triumf în București, cu ocazia Zilei Naționale, 1 Decembrie

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 242 voturi ''pentru'', 4 ''împotrivă'' şi 6 abţineri, propunerea legislativă care prevede că şeful de Stat Major al Apărării va fi numit pentru o perioadă de 5 ani, cu începere de la 1 iulie, fără posibilitatea de prelungire a mandatului acordat.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 39 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, în sensul stabilirii ca în funcţia de şef al Statului Major al Apărării să poată fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei, în prezent fiind prevăzut să poată fi înlocuit doar de locţiitor.

Proiectul mai prevede stabilirea unui termen de cel puţin trei luni înainte de expirarea mandatului în care ministrul Apărării Naţionale să transmită propunerea de numire a noului şef al Statului Major sau de prelungire a mandatului celui aflat în funcţie, avizată de premier, preşedintelui României.

 

Șeful Statului Major al Apărării, pentru o perioadă de 5 ani

"Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 5 ani, cu începere de la 1 iulie, fără posibilitatea de prelungire a mandatului acordat. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei", prevede proiectul.

Propunerea ministrului Apărării Naţionale de numire a unui nou şef al Statului Major al Apărării, avizată de prim-ministru, va fi transmisă preşedintelui României cu cel puţin trei luni înainte de expirarea mandatului şefului Statului Major. Mandatul şefului Statului Major al Apărării, aflat în funcţie la data intrării în vigoare a legii, se prelungeşte până la data de 1 iulie ce urmează îndeplinirii mandatului său iniţial, mai stabileşte proiectul.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel