E oficial: Croația înlocuiește MiG-21 cu Rafale, tot în varianta second hand. Sunt însă diferențe față de România

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale, sursă foto: Dassault Aviation
Rafale, sursă foto: Dassault Aviation

Așa cum a anunțat DefenseRomania încă de săptămâna trecută, Croația a ales avioanele franceze Dassault Rafale. Decizia a devenit azi oficială.

Publicația noastră a scris de săptămâna trecută că Zagrebul a decis să cumpere 12 avioane de vânătoare franceze F3R Rafale second hand. Și, așa cum anunțam de săptămâna trecută, prețul pentru aceste aeronave este de aproximativ 1 miliard de euro.

În competiție s-au mai aflat F-16 Block 70 din SUA, F-16 Barak din Israel și Gripen din Suedia. Americanii și suedezii au oferit avioane noi, în timp ce Israel și Franța second hand.

În acest sens Croația a pus în balanță plusurile și minusurile și a mers pe varianta second hand, decizie pe care a luat-o și România în momentul în care a ales F-16. 

Zagrebul a ales cea mai ieftină variantă. Pachetul de un miliard de euro include și armamentul, dar și pregătirea piloților.

 

Croația și România au ales Rafale și F-16 second hand. Există câteva diferențe

 

Una dintre diferențele dintre croați și noi - evident, pe lângă modelul aeronavelor - ar fi că noi, la aproximativ același preț, am achiziționat 17 avioane F-16.

Totuși, cel mai vechi avion care va fi livrat Croației, potrivit presei de la ei, are 10 ani, adică e mai „tânăr” decât F-urile noastre care sunt fabricate în anii 1980. Trebuie să precizăm însă că avioanele de vânătoare nu sunt mașini, ele sunt modernizate iar în ceea ce privește resursa - numărul orelor de zbor - acestea se află la jumătatea vieții. Mai mult, în România avioanele F-16 vor trece printr-un nou proces de modernizare. 

Revenind la croați, rimele șase aeronave vor fi livrate până în 2024, în timp ce restul până în 2025. Francezii de la Opex360 reamintesc și ei că premierul croat Andrej Plenković, a anunțat azi oficial că Zagrebul va începe negocieri cu Parisul pentru cele 12 avioane Dassault Rafale în versiunea F3R.

Croația, stat membru NATO, are nevoie urgentă de 12 aeronave de vânătoare în contextul în care Forţele Aeriene Croate operează doar aeronave sovietice MiG-21 care în 2024 vor fi scoase din uz.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel