După Slovacia, Cehia ar putea semna și ea cu suedezii de la BAE Systems pentru noul vehicul de luptă CV90 MkIV

Cătălin Costea |
Data publicării:

Republica Cehă, Suedia și BAE Systems au semnat un Memorandum de înțelegere care oferă un cadru neangajant pentru negocierea unui acord de livrare a vehiculelor de luptă pentru infanterie CV90 Forțelor Armate ale Republicii Cehe. Negocierile contractului vor avea loc în prima jumătate a anului 2023.

 

În conformitate cu termenii memorandumului, guvernele Suediei și Republicii Cehe vor coopera în chestiuni militare, inclusiv pregătirea, sprijinul și instruirea pentru trupe și operatorii de echipamente și vehicule de luptă CV90.

Negocierile aflate în derulare cu BAE Systems vor include: încheierea unui acord pentru achiziționarea a 210 vehicule de luptă de infanterie, asigurarea nevoii de sprijin pe termen lung pentru exploatarea acestor vehicule și, nu în ultimul rând, un angajament pentru dezvoltarea unui program robust de participare industrială cehă.

„Suntem foarte mulțumiți de progresul înregistrat în discuțiile noastre cu Republica Cehă și Regatul Suediei”, a declarat Tommy Gustafsson-Rask, președintele BAE Systems Hägglunds din Suedia, care proiectează și produce CV90. „Așteptăm cu nerăbdare să încheiem negocierile contractuale în noul an, cu angajamentul de a sprijini forțele armate cehe în îmbunătățirea capacității de apărare și luptă cu CV90 modern.”

Conform acordului propus, armata cehă va primi cea mai nouă versiune a CV90, cunoscută sub numele de CV90 MkIV, cu capabilități avansate și tehnologie digitală. Vehiculul combină viteza și manevrabilitatea îmbunătățite pe câmpul de luptă cu o electronică performantă adaptată cerințelor în evoluție ale câmpului de luptă, după cum declară producătorul.

Republica Cehă ar putea astfel deveni al nouălea stat european care își dotează armata cu vehicule de infanterie CV90. Dintre celelalte opt state, cinci sunt membre ale NATO (Danemarca, Estonia, Norvegia, Olanda și Slovacia), două sunt în curs de aderare (Finlanda și Suedia), iar unul este neutru (Elveția).

Slovacia a semnat la începutul acestei luni contractul pentru achiziția a 152 de vehicule noi de luptă pentru infanterie CV9035 în mai multe variante, dintre care 122 în varianta de bază pentru luptă. Valoarea totală a contractului se ridică la aproximativ 1,37 miliarde de dolari.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel