”Pregătiți-vă adăposturile”. După ce și-a arătat colții în Ucraina, cu Shahed, Iranul amenință Israelul: Mohajer-10, o nouă dronă mortală

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Iranul a prezentat cu fast un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) care este capabil să zboare non-stop timp de 24 de ore.

Dacă înainte echipamentele militare lansate de Iran erau privite cu circumspecție, dronele kamikaze Shahed 136/139 au schimbat percepția despre industria iraniană de apărare. E drept, Shahed sunt drone rudimentare, dar eficacitatea și numărul masiv de producere a acestora nu a putut fi replicată de apărătorii ucraineni.

Potrivit agenției de știri IRNA, citată de Reuters, drona Mohajer-10, are o rază de acțiune de 2.000 de kilometri și a fost dezvăluită marți dimineață în cadrul unei ceremonii de marcare a Zilei Industriei de Apărare.

Drona Mohajer-10

Mohajer-10 are o capacitate maximă de combustibil de 450 de litri și o sarcină utilă maximă de 300 de kilograme, putând transporta diferite tipuri de muniție și bombe, ceea ce înseamnă o sarcină utilă dublă față de capacitatea dronei Mohajer-6

Se presupune că drona poate urca la o înălțime de 7 mii de metri, iar viteza sa maximă este de 210 km/h. Drona ar fi echipată cu sisteme de colectare a informațiilor și de război electronic.

Capacitățile operaționale ale dronei ar permite Republicii Islamice să amenințe Israelul sau forțele americane din Orientul Mijlociu.

Un videoclip publicat marți de presa iraniană a afișat drona printre alte echipamente militare, cu text care spune „pregătiți-vă adăposturile” atât în ​​ebraică, cât și în persană:

 

Iranienii se laudă și cu rachetele strategice „Khorramshahr” și „Haj Qassem”, ce vor fi livrate forțelor armate iraniene

Între timp, în marginea ceremoniei, președintele Ebrahim Raisi a ordonat începerea livrării în masă a rachetelor „Khorramshahr” și „Haj Qassem” către forțele armate iraniene și Forța Aerospațială a Corpului Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC).

***

Anul trecut a devenit clar faptul că Rusia a convenit cu Iranul pentru furnizarea acestuia de drone kamikaze. Mai târziu, rușii au început să lovească cu drone iraniene, apărând informații chiar și despre prezența instructorilor iranieni în imediata apropiere a zonei de război din Ucraina.

Oficialii americani au acuzat Iranul că a furnizat Rusiei drone Mohajer-6, printre alte vehicule aeriene fără pilot, în războiul său împotriva Ucrainei. Teheranul neagă că a trimis drone după invazia din 24 februarie 2022.

Dronele iraniene vor fi produse pe teritoriul Rusiei începând cu 2024, informație confirmată, în luna iunie, chiar de președintele Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel