După ce România a lansat rachete HIMARS împotriva unor ținte navale, Ucraina speră că sistemele americane vor scufunda navele rusești

Lansare de rachete dintr-un sistem M142 HIMARS al Armatei române, împotriva unor ținte navale. Sursă foto: Forțele Terestre Române
Lansare de rachete dintr-un sistem M142 HIMARS al Armatei române, împotriva unor ținte navale. Sursă foto: Forțele Terestre Române

Armata română a efectuat în premieră trageri cu sistemul HIMARS, anunțul fiind făcut de MApN în cursul săptămânii trecute. Iar aceste lansări efectuate de Armata română au fost privite cu atenție și de către Ucraina, stat care urmează să primească sisteme similare.

Tragerile cu sistemul HIMARS au avut loc în perioada 8-10 iunie la Centrul Național de Instruire pentru Apărarea Antiaeriană „General Ion Bugescu” din Capu Midia.

Lansările de la malul Mării au fost efectuate de Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, sistemele fiind în înzestrarea brigăzii din 2021.

Înzestrarea cu sisteme HIMARS a fost decisă încă din 2018 în baza programului „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS. 

Potrivit MApN, programul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Astfel, țara noastră a achiziționat 54 de instalații de lansare M142 HIMARS.

În ceea ce privește lansarea în premieră a rachetelor la Capu Midia, așa cum DefenseRomania a remarcat încă de pe 10 iunie, ucrainenii scriu și ei despre faptul că Armata română a lansat HIMARS împotriva unor ținte navale. 

Potrivit materialului publicat de MApN, s-a simulat distrugerea cu succes a trei ținte navale aflate în Marea Neagră.

 

După lansările efectuate de Armata română cu sisteme HIMARS împotriva unor ținte navale, Ucraina speră că va putea elibera Marea Neagră de navele ruse folosind aceleași sisteme

 

2. Lansare de... (himars-romania-lansari_16874200.jpg)

Lansare de rachete din sisteme M142 HIMARS ale Armatei române, împotriva unor ținte navale în Marea Neagră. Sursă foto: Forțele Terestre Române

Publicația ucraineană Defense Express, într-un material publicat săptămâna trecută, se întreabă dacă „e posibil să fie folosit sisteme HIMARS M142 pentru a distruge flota rusă de la Marea Neagră?”.

Iar ucrainenii dau exemplul României.

Sursa citată ajunge la două concluzii: Prima că în două-trei săptămâni militarii ucraineni ar putea învăța să opereze sistemele H142 HIMARS, arătându-și optimismul că în baza abilităților forțelor armate ucrainene acest lucru s-ar putea întâmpla și mai rapid.

O a doua concluzie pe care au tras-o ucrainenii e că „dacă România, stat membru NATO, s-a angajat în executarea de trageri cu sisteme H142 HIMARS împotriva unor ținte navale”, este foarte probabil ca forțele armate ucrainene „să primească informații despre cum să utilizeze cât mai eficient sistemele HIMARS pentru a elibera Marea Neagră de navele de război ale orcilor ruși”.

Amintim că generalul american Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, a declarat săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în timpul unei reuniuni la sediul NATO a ţărilor din "grupul de contact" înfiinţat de SUA pentru a ajuta Ucraina, ca primul sistem american de rachete HIMARS va fi transferat în Ucraina până la sfârșitul lunii iunie.

SUA şi aliaţii au instruit 60 de membri ai personalului ucrainean pe sistemul HIMARS, 420 pe obuziere M777 precum şi alţii pe transportoare blindate de trupe şi sisteme aeriene fără pilot.

Sistemele HIMARS pot lansa cu precizie mai multe rachete ghidate asupra unor ţinte aflate la o distanţă de până la 70 km - mult mai departe decât artileria de care dispune în prezent Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Revoluția rachetelor. Ce ne indică cele 500 de sisteme HIMARS pe care Polonia le va cumpăra, comparativ cu 54 ale României

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel