După ce l-au dotat cu rachete de croazieră Kalibr, rușii vor păstra submarinul Alrosa în Marea Neagră pentru a lua parte la război

Ionel Copcea |
Data publicării:
Submarinul rusesc Alrosa, sursă foto: Wikimapia.org
Submarinul rusesc Alrosa, sursă foto: Wikimapia.org

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 17.06.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Sevastopol, că, după ce a fost modernizat și dotat cu rachete de croazieră Kalibr, submarinul B-871 Alrosa, Proiect 877V, nu va mai fi transferat la Flota din Marea Baltică, așa cum era planificat anterior.

Astfel, submarinul a fost reintrodus în compunerea Brigăzii 4 Submarine și va rămâne în Marea Neagră.

“În urma procesului de reparații și modernizare la care a fost supus, vechiul submarin Alrosa al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), a devenit purtător de rachete de croazieră Kalibr și a intrat în compunerea brigăzii independente de submarine. Transferul planificat către Flota rusă din Marea Baltică nu mai este de actualitate”, a precizat sursa.

Anterior, o sursă a agenției Tass apropiată de structurile de forță din Crimeea anunțase că este planificat transferul submarinului Alrosa din Marea Neagră în Marea Baltică. După finalizarea reparațiilor la Întreprinderea 13 a FRMN din Sevastopol, submarinul urma să se deplaseze în Marea Baltică și să devină platformă de pregătire pentru instruirea echipajelor destinate submarinelor Proiect 636.3. Inițial, marșul interflote a fost planificat pentru anul 2020, însă acesta a fost amânat de mai multe ori, din cauză că lucrările de reparații au fost întârziate.

Submarinul diesel-electric B-871 Alrosa a fost construit în orașul Gorki (în prezent Nizhny Novgorod), la întreprinderea Krasnoye Sormovo, și a fost introdus în dotarea Forțelor Navale la 01 decembrie 1990. Acesta a fost construit după Proiectul unic 877V, care prevedea echiparea cu o unitate de propulsie cu reacție în locul unei elice clasice, care să asigure deplasarea în secret.

Începând din decembrie 1990, submarinul a făcut parte din Brigada 153 Submarine. În martie 1992, a existat o încercare de preluare a acestuia de către Ucraina, însă, în 1993, în urma divizării Flotei din Marea Neagră, submarinul a revenit părții ruse, fiind singurul submarin activ din regiune.

În perioada 2014-2017, FRMN a primit în dotare șase submarine noi Proiect 636.3, purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. O parte dintre acestea au participat la acțiuni de luptă desfășurate în Siria, iar acum îndeplinesc misiuni în cadrul operației militare speciale din Ucraina.

 

Rusia va folosi cel mai probabil submarinul Alrosa în războiul declanșat de Moscova împotriva Ucrainei

 

Comentariul autorului: Menținerea submarinului B-871 Alrosa în Marea Neagră va contribui la creșterea potențialului de luptă al Brigăzii 4 Submarine - Novorossiysk, ce va dispune acum de șapte submarine dotate cu rachete de croazieră Kalibr. Acestea se vor împărți pentru îndeplinirea misiunilor între bazele navale de la Sevastopol și Novorossiysk din Marea Neagră și portul Tartus din Siria.

În prezent, cinci submarine purtătoare de rachete Kalibr (Alrosa, Kolpino, Rostov pe Don, Veliky Novgorod și Stary Oskol) se află în Marea Neagră, iar alte două (Novorossiysk și Krasnodar) în Marea Mediterană.

Foarte probabil, în perioada următoare, submarinul Alrosa va fi întrebuințat în cadrul acțiunilor militare din Ucraina, urmând să lanseze rachete de croazieră Kalibr asupra teritoriului Ucrainei. În acest fel, submarinul va fi testat în condiții reale de luptă, în urma modernizării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel