Belarusul a deturnat un avion de linie, dar Rusia arată cu degetul către România. Rogozin nu uită 2017 și acuză România de „piraterie”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29 al Belarusului, sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus
MiG-29 al Belarusului, sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus

Șeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, în contextul în care Belarusul a forțat o aeronavă de linie să aterizeze pentru a aresta un jurnalist oponent regimului, a acuzat România și Polonia de „piraterie aeriană”. Rogozin a făcut referire la incidentul din 2017.

Ca o reacție la acuzele Occidentului împotriva Belarusului care a folosit un MiG-29 pentru a forța o aeronavă de linie să aterizeze la Minsk, Dimitri Rogozin a luat apărarea regimului Lukașenko, arătând cu degetul către țara noastră și Polonia. „Polonia și România sunt implicate în pirateria aeriană de mult timp”, spune Rogozin, pe canalul său de Telegram, citat de Vzglyad Gazeta. Rogozin a făcut referire la incidentul din 2017, dar comparația e cel puțin deplasată.

Atunci, unei curse aeriene S7-157 a companiei S7 pe ruta Moscova-Chişinău i-a fost interzis accesul în spaţiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian.  Motivul a fost că la bordul aeronavei se afla o "persoană de pe lista cu sancţiuni" a UE, fiind vorba de Dimitri Rogozin, pe atunci vicepremierul Federației Ruse. Rogozin era unul dintre oficialii ruşi care aveau interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană.

Rogozin efectua atunci o vizită la Chișinău și mai apoi trebuia să ajungă în Transnistria, vizită care a eșuat ca urmare a interzicerii accesului în spațiul aerian al României și Poloniei.

Avionul s-a întors la Minsk, după care vicepreşedintele de atunci Dimitri Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat "Aeroflot" din capitala belarusă.

 

Detrunarea unui avion de linie de către Forțele Aeriene ale Belarusului, fără precedent în Europa

 

Amintim că în cursul zilei de ieri, zborul Ryanair 4978, care efectua o cursă între Grecia și Lituania, după ce își începuse coborârea spre capitala lituaniană, a anunțat că se va îndrepta brusc spre Minsk. Serviciile de informații din Belarus au forțat avionul să aterizeze la Minsk, întrucât în aeronavă se afla jurnalistul disident Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut.

Minsk se află la mai puţin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat câteva minute.

Avionul de linie Ryanair fusese interceptat de un MiG-29 al Forțelor Aeriene Bieloruse, care, înarmat, și din ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko, a forțat avionul de pasageri să își schimbe direcția spre Minsk. 

Incidentul care denotă un „terorism de stat” e fără precedent și a determinat UE și NATO să ia poziții ferme împotriva Belarusului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel