După ce a suferit eșecuri în cascadă, Armata rusă pregătește o nouă ofensivă „fără sens” la Vuhledar. În paralel, forțele Wagner ar putea lua o ”pauză tactică”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele ruse se pregătesc să reia operațiunile ofensive în regiunea Vuhledar din regiunea Donețk, dar problemele în curs de desfășurare cu personalul și muniția ar putea să le împiedice avansul în viitor, potrivit analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului.

Trupele ruse își concentrează și își intensifică eforturile ofensive la nord-vest de Bahmut, în timp ce forțele epuizate Wagner sunt aproape să ia o pauză tactică, ezitând să asalteze centrul orașului.

Institutului pentru Studierea Războiului arată că, probabil, rușii au avansat la nord-vest de Bahmut și par să accelereze ritmul operațiunilor ofensive în această zonă.

Pe 7 martie, trupele ruse au ocupat probabil toată partea de est din Bahmut. Totuși, ofensiva Wagner din partea de est a localității Bahmut pare să fi intrat într-o fază de pauză tactică temporară. Analiștii ISW își amintesc că militanții  Wagner au condus atacuri frontale extrem de epuizante asupra estului localității Bahmut și probabil că nu sunt pregătiți să traverseze râul Bahmutka pentru a ajunge în centrul orașului.

 

Vuhledar - pierderi majore pentru Armata rusă

Harta frontului din estul Ucrainei - ISW

ISW a reamintit că pe 8 martie rețelele de socializare au publicat un apel al militarilor ruși din Brigada 136 cu o solicitare de a primi mai multă muniție de artilerie înainte de a înlocui, la Vuhledar, Brigada 155 Infanterie Marină. Se pare că Brigada 155 de Marină a suferit pierderi catastrofale în timpul ofensivei de trei săptămâni din februarie pentru capturarea Vuhledar.

Analiştii ISW cred că trupele ruse vor aduce probabil Brigada 136 de puşti motorizate pentru a înlocui Brigada 155, grav afectată, dar sunt sceptici că rotația, va putea crește potențialul ofensiv în această direcție.

„Este puţin probabil ca Brigada 136 de puşcă motorizată să poată obţine succese tactice în apropiere de Vuhledar, pe care Brigada 155 marină, Brigada 40 marină şi alte unităţi ruseşti nu le-au putut realiza pe parcursul mai multor luni de pregătire pentru începerea ofensivei în această direcţie. Pierderile altor unități din zonă, pierderi semnificative de echipamente, precum și probleme persistente cu artileria, sunt de natură să împiedice trupele ruse să obțină avantaje tactice semnificative dacă decid să reia acțiunile ofensive în zonă”, se arată în raportul institutului.

 

Șoigu vrea o victorie, ”în oglindă” cu avansul Wagner de la Bahmut

ISW consideră că procesele interne din Forțele Armate ale Federației Ruse pot fi motivul potențialei reluări a acțiunilor ofensive sub Vuhledar.

„Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu i-a ordonat comandantului Districtului Militar de Est (ESD), general-colonelul Rustam Muradov, să ia Vuhledar cu orice preţ pentru a potoli criticile larg răspândite la adresa Ministerului Apărării privind lipsa de progres şi pierderile semnificative în zona Vuhledar.

Conform evaluării preliminare a ISW, Muradov va avea nevoie de noi rezerve de militari și echipamente pentru a îndeplini instrucțiunile lui Șoigu, iar înlocuirea Brigăzii 155 Infanterie Marină cu Brigada 136 de pușcași motorizat nu va asigura consolidarea necesară forțelor ruse.

Potrivit estimărilor ISW, forțele ruse ar trebui să avanseze cu 24 km de linia frontului actuală în jurul Vuhledar pentru a sprijini operațiunile din alte părți din Donețk, un ritm pe care forțele ruse nu l-au mai atins din primele luni ale unei invazii la scară largă a Ucrainei.

Potrivit informațiilor Ministerul britanic al Apărării, „este posibil ca planificatorii ruși să se confrunte cu o dilemă: să facă o altă încercare de a ataca Vuhledar sau să sprijine luptele aprige la nord de Bahmut și Kreminna”.

La rândul lor, Forțele ucrainene declară că trupele ruse nu pot intra încă în ofensivă la Vuhledar din cauza pierderilor semnificative. ucrainenii susțin că, doar în ultima săptămână, forțele ruse au pierdut la Vuhledar două batalioane de militari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel