După ce a primit din Marea Britanie sisteme NLAW, Ucraina aşteaptă acum şi rachete ghidate anti-navă Brimstone Sea Spear

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce a furnizat către Ucraina sisteme de rachete antitanc NLAW, Marea Britanie ar putea oferi acum armatei ucrainene rachete ghidate pentru a contracara marina rusă din Marea Azov și Marea Neagră, cel puţin asta a declarat recent ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko.

Potrivit diplomatului ucrainean, datorită acestor arme ,,Ucraina va avea în sfârșit ceva cu care să contracareze'' prezenţa militară rusă de pe mare. Pristaiko a subliniat, de asemenea, că Ucraina nu a primit anterior astfel de arme de la nimeni.

Anterior, ambasadorul britanic în Rusia, Deborah Bronnert, a vorbit despre armele pe care Marea Britanie le-a oferit Ucrainei, menţionând că acestea sunt oferit în scop defensiv. Potrivit oficialului britanic, Londra nu vrea un conflict între Rusia și Ucraina și consideră că Moscova ar trebui să „detensioneze situația”.

După cum știți, în urmă cu aproape două săptămâni au fost livrate sisteme antitanc NLAW din Regatul Unit în Ucraina. Presa britanică a relatat atunci că 2.000 de rachete au fost oferite armatei ucrainene.

Până în acest moment nu a fost precizat în mod oficial ce rachete anti-navă va furniza Marea Britanie către Ucraina, dar se zvonește că ar putea fi vorba despre rachete ghidate Brimstone Sea Spear cu o rază de acțiune de 10 -12 km.

În toamna anului trecut au apărut primele informaţii că Ucraina ar putea primi rachete Brimstone din Marea Britanie pentru echiparea navelor și avioanele de luptă.

Anul trecut, Marea Britanie și Ucraina au semnat un acord de 1,7 miliarde de lire sterline pentru a implementa următoarele proiecte:

  • Vânzarea de rachete și integrarea acestora pe platformele aeriene și de patrulare aflate în dotarea Marinei
  • Ucrainene, inclusiv un pachet de instruire și asistență tehnică
  • Dezvoltarea și producția în comun a opt nave de război cu echipate cu rachete de înaltă precizie
  • Crearea unei noi baze navale la Marea Neagră și a unei noi baze la Marea Azov


Rachetele Brimstone desfășurate pe ambarcațiunile Marinei ucrainene, le-ar permite să atace navele de mare viteză la distanțe mai mari de 10 km. Rachetele antinava Brimstone au un sistem de ghidare activ prin radar, cu posibilitatea de a-l completa cu un sistem laser semiactiv, care să permită lansarea rachetelor în salvă, astfel încât să fie angajate mai multe ținte într-un timp scurt.

Rachetele sunt dezvoltate de MBDA UK, au viteza supersonică și pot fi lansate de pe platforme aeriene, de suprafață și subacvatice. Forțele Navale Ucrainene și-ar crește semnificativ capacitatea de luptă, dacă achiziționează acest tip de armă din Marea Britanie.

Ucrainenii își întăresc deja capabilitățile de apărare împotriva atacurilor cu nave rapide prin importul vedetelor Island și Mark VI din SUA, dotarea cu vedete autohtone de tip Ghiurza, precum și achiziția de nave de patrulare dezvoltate de șantierul naval britanic Babcock.

Rachetele Brimstone, însă, ar fi primele arme de acest gen, care ar urma să fie furnizate Ucrainei de către un stat occidental. Dacă această tranzacție va fi finalizată, ar fi un pas destul de important pentru sprijinirea Ucrainei împotriva acțiunilor agresive ale Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel