După ce a fost dotat cu rachete Kalibr, submarinul rusesc Alrosa a ieșit în Marea Neagră pentru efectuarea testelor de marș

Ionel Copcea |
Data publicării:
Submarinul rusesc Alrosa, sursă foto: Wikimapia.org
Submarinul rusesc Alrosa, sursă foto: Wikimapia.org

Secretarul de presă al Întreprinderii 13 de Reparații Navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Serghei Gorbaciov, a anunțat că, pe 28.06.2022, submarinul Alrosa a ieșit în Marea Neagră pentru efectuarea testelor de uzină de marș, după ce a fost supus unui proces de reparații și modernizare.

“Submarinul Alrosa a ieșit în această dimineață în Marea Neagră pentru testele de uzină de marș. Anterior, submarinul a efectuat, cu succes, teste de acostare, după finalizarea reparațiilor acestuia, care au inclus elemente de modernizare. După îndeplinirea programului de teste pe mare, submarinul Alrosa se va întoarce în compunerea FRMN, a menționat Gorbaciov”, ale cărui declarații au fost preluate de agenția RIA Novosti și cotidianul Izvestia.

Inițial, s-a pus problema ca, după finalizarea reparațiilor, submarinul Alrosa, Proiect 877, clasa Paltus (Kilo în clasificare NATO), să fie relocat la Flota rusă din Marea Baltică. Cu toate acestea, după modernizare, în timpul căreia submarinul și-a îmbunătățit capabilitățile tehnice și a devenit purtător de rachete de croazieră Kalibr, s-a decis menținerea submarinului în cadrul FRMN.

Până în anul 2013, submarinul Alrosa a fost singurul submarin operațional din compunerea FRMN. În perioada 2014-2016, Brigada 4 Submarine din cadrul FRMN a primit în dotare șase submarine noi, Proiect 636.3. Este vorba despre submarinele Novorossiysk, Rostov pe Don, Stary Oskol, Krasnodar, Veliky Novgorod și Kolpino. Toate acestea sunt dotate cu rachete de croazieră de tip Kalibr.

 

Submarinul Alrosa ar trebui să devină al cincilea submarin purtător de rachete de croazieră Kalibr

 

Comentariul autorului: În scurt timp, submarinul Alrosa se va alătura FRMN, urmând să devină al cincilea submarin purtător de rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră, alături de Rostov pe Don, Stary Oskol, Veliky Novgorod și Kolpino. Submarinele Novorossiysk și Krasnodar se află în Marea Mediterană, unde îndeplinesc misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Probabil, submarinul Alrosa va fi conectat la operația militară specială din Ucraina, urmând să execute lovituri cu rachete Kalibr asupra teritoriului ucrainean.

După cum s-a demonstrat anterior, principalele mijloace de lovire cu rachete de croazieră Kalibr folosite de către militarii ruși au fost cele patru submarine Proiect 636.3 și cele două fregate Proiect 11356R prezente în Marea Neagră.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel