După 10 ani, Rusia finalizează modernizarea crucișătorului nuclear Amiral Nakhimov. Nava va dispune de rachete hipersonice Zircon

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția Federală de Știri din Rusia a informat, pe 13.12.2022, că la bordul crucișătorului greu cu propulsie nucleară Amiral Nakhimov, care se află în curs de modernizare la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, a început montarea armamentului.

Construcția crucișătorului Amiral Nakhimov (Proiect 1144.2M), care este similar cu nava amiral a Flotei de Nord, crucișătorul Petru cel Mare, a început pe 17 mai 1983. Trei ani mai târziu, nava a fost lansată la apă, iar peste alți doi ani, în 1988, a intrat în dotarea Forțelor Navale ale URSS.

Nava a aparținut unei serii de crucișătoare grele, multifuncționale, purtătoare de rachete din clasa Orlan, care erau cele mai mari și mai puternice nave din lume, în ceea ce privește armamentele.

Armele principalele ale navelor de acest tip au fost reprezentate de 20 de rachete de croazieră supersonice antinavă din generația a treia de tip P-700 Granit. Acestea se aflau instalate și pe submarinele nucleare sovietice din cadrul Proiectelor 949 și 949A.

Pe 22 aprilie 1992, Kalinin, așa cum a fost numită inițial nava, a fost redenumită Amiral Nakhimov. Până la sfârșitul anilor 1990, Comandamentul Forțelor Armate ale Federației Ruse a anunțat că majoritatea navelor din clasa Orlan aveau nevoie de modernizare și actualizare de înaltă calitate. Au existat o serie de motive în acest sens, unul dintre ele fiind chiar rachetele Granit. Fără îndoială, arma este extrem de puternică, dar este una antinavă foarte specializată, ceea ce limitează drastic capacitatea navelor de a lovi în mod eficient ținte terestre.

Între timp, Biroul de proiectare și construcții de mașini speciale a decis să dezvolte un sistem universal de rachete de tip 3S14. Acest fapt a ajutat la rezolvarea problemei cu țintele terestre, permițând navelor să folosească rachete precum Onyks și Kalibr. Acesta a fost și un alt motiv pentru a moderniza navele Proiect 1144.2, care a primit denumirea 1144.2M.

 

Prima navă modernizată din clasa Orlan

 

S-a stabilit ca prima navă din clasa Orlan supusă unui proces complex de modernizare să fie Amiral Nakhimov. Pe 14 august 1999, aceasta a fost transferată la Sevmash pentru reparații și modernizare ulterioară, dar timpul de reparație, din mai multe motive, a început să fie amânat succesiv.

Lucrurile au început să se miște abia în 2013. Sevmash a reușit să încheie un contract cu Ministerul Apărării, iar după doi ani, dezmembrarea echipamentelor învechite de pe navă a fost finalizată. În 2016, nava a fost finalizată cu o constatare a defecțiunilor structurii carenei și, deja în 2019, au fost formate și instalate baze pentru echipamente noi pe crucișător, au început să fie actualizate sistemele de susținere a vieții, au fost stabilite traseele de cabluri și au fost instalate cablajele.

Pe lângă reparațiile interne, s-a încercat schimbarea navei din clasa Orlan și la exterior. Acest lucru, printre altele, a făcut posibilă consolidarea semnificativă a complexelor de armament ale navei. Potrivit datelor existente din surse deschise, pe lângă Onyks și Kalibr, Amiral Nakhimov ar trebui să primească și cele mai recente rachete antinavă hipersonice de tip Zircon, care vor putea fi lansate cu ajutorul complexului de rachete universal.

Complexul existent inițial pe crucișătoarele de acest tip a permis plasarea a doar 20 de rachete antinavă, dar acum vor putea fi instalate 10 lansatoare verticale, cu opt celule fiecare. Astfel, crucișătorul Amiral Nakhimov va putea găzdui până la 80 de rachete de croazieră Onyks, Kalibr sau Zircon. Și pe lângă aceasta, pe navă vor apărea sistemele de rachete antiaeriene Poliment-Redut și Pantsir-M, precum și sistemele antisubmarin Paket-NK și Otvet.

 

Amânările și întârzierile au făcut ca ani de zile nava să fie mai mult un exponat

 

Inițial, era planificat ca modernizarea crucișătorului să fie finalizată până în 2018, dar termenele au fost din nou amânate, de data aceasta până în 2020. Ulterior, reprezentanții Forțelor Navale ale Federației Ruse au anunțat că modernizarea crucișătorului nuclear greu Amiral Nakhimov va fi încheiată până în 2021. Dar, întregul an 2021, nava a continuat să stea pe terasamentul de la Sevmash ca la expoziție.

În luna septembrie 2021, fostul comandant al Forțelor Navale, Vladimir Korolev, a devenit director general adjunct al Corporației întrunite constructoare de nave și a amânat din nou data de operaționalizare a crucișătorului până în 2023. Lucrările la navă au continuat, iar în luna februarie a acestui an a fost primit un mesaj despre formarea echipajului. Se știe că acesta va fi format din 1.000 de militari, care urmau să fie adunați din rândul personalului celor patru flote (de Nord, din Marea Baltică, din Marea Neagră și din Oceanul Pacific).

Comentariul autorului: În total, la Șantierul Naval din Baltiysk, au fost construite patru crucișătoare grele cu propulsie nucleară Proiect 1144, clasa Orlan. Este vorba despre Kirov (în dotarea Flotei de Nord din 1980), Amiral Lazarev (în dotarea Flotei din Oceanul Pacific din 1984), Amiral Nakhimov (în dotarea Flotei de Nord din 1988) și Petru cel Mare (în dotarea Flotei de Nord din 1998).

Primele două crucișătoare, Kirov și Amiral Lazarev, au fost retrase din înzestrare și au fost dezafectate.

Cel mai probabil, după operaționalizarea crucișătorului Amiral Nakhimov, la sfârșitul anului 2023 sau la începutul anului 2024, cel de-al doilea crucișător de acest tip, Petru cel Mare, va fi supus unui proces similar de modernizare.

Sursa: riafan.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel