Armata Rusiei vrea să fie luată în seamă și în Mediterana: Flota rusă se implică în duelul manevrelor navale între Algeria și Maroc

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata Amiral Makarov, flickr, damien
Fregata Amiral Makarov, flickr, damien

În lumina relațiilor întrerupte cu Rabatul și a crizei cu Madridul, Algeria nu a așteptat mult timp după ce și-a urmărit vecinii magrebi și europeni demonstrându-și puterea la intrarea vestică în bazinul Mediteranei, în două manevre la care au participat patru dintre cele mai eficiente fregate deţinute de cele două ţări, pentru a anunţa exerciţii comune cu Forţele Navale Ruse.

Ministerul algerian al Apărării, condus de președintele Abdelmadjid Tebboune și reprezentat de Șeful de Stat Major al Armatei Said Chengriha, a declarat: "În cadrul materializării programului de cooperare militară bilaterală ruso-algeriană, fregata "Amiral Grigorovici" din Flota Rusă din Marea Neagră a andocat luni, 4 decembrie 2023, în portul Alger, unde va fi prezentă până pe 12 decembrie 2023.

Comandantul misiunii și comandantul fregatei ruse au efectuat o "vizită de curtoazie la comandantul bazei navale "Martirul Ammar Ali", zis Ali Lapointe, în primul departament militar, iar un exercițiu naval comun s-a desfășurat pe 8 decembrie 2023, la nivelul falezei centrale, menționând că acesta a urmărit "consolidarea cooperării operaționale comune între marinele algeriene și ruse".

În urmă cu două săptămâni, Marocul și Spania au exectuat manevre navale, pentru a doua oară în două luni, și prima în epoca noului guvern spaniol condus de Pedro Sanchez, aflat la al treilea mandat, la câteva zile după ce acesta și-a asumat oficial atribuțiile. La manevre au participat fregata marocană "Sultan Moulay Ismail" și fregata spaniolă "Santa Maria", ultima fiind afiliată la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în cadrul eforturilor de combatere a terorismului.

Rapoartele spaniole au precizat că manevrele, care au inclus Strâmtoarea Gibraltar și regiunea Mării Alboran, au fost martorele desfășurării unor exerciții militare legate de controlul activităților suspecte și ilegale din bazinul Mediteranei, iar acest lucru se realizează în cadrul cooperării strânse dintre Rabat și Madrid și al coordonării comune între acestea în ceea ce privește problemele de securitate și militare, pe lângă faptul că materializează principiile înțelegerii și bunei vecinătăți.

Exercițiile s-au concentrat pe simularea intervențiilor legate în principal de activitățile maritime ale grupurilor extremiste, pe lângă contracararea  migrației clandestine și rețelelor de trafic de persoane. Acest pas se înscrie în cadrul unei serii de acorduri între cele două țări menite să contracareze în comun fenomenele criminale la intrarea vestică în bazinul mediteranean.

În septembrie, Marina Regală Marocană a desfășurat exerciții comune cu Marina Militară Spaniolă în Mediterana, sub supravegherea NATO, cu participarea fregatei marocane "Tariq Bin Ziad" și a fregatei spaniole, "Méndez Nunez", în lumina dezvoltării relațiilor bilaterale la diferite niveluri, după întâlnirea dintre Regele Mohammed VI și Sanchez la Rabat, în aprilie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel