Avioanele F-16 ale Turciei au hărţuit un elicopter militar în care se afla ministrul grec al Apărării

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Două avioane de luptă F-16, aparţinând Forţelor Aeriene Turce, au efectuat manevre periculoase, zburând în apropierea unui elicopter militar al Forţelor Aeriene elene care avea la bord oficiali de rang înalt, printre care şi pe ministrul grec al Apărării, Nikolaos Panagiotopoulos, potrivit Greek City Times.

Ministerul Afacerilor Externe al Greciei a condamnat duminică „hărţuirea provocatoare" întreprinsă în Marea Egee de avioane de vânătoare turce F-16 asupra unui elicopter militar grec în care se aflau ministrul grec al apărării Nikos Panagiotopoulos şi şeful statului major al armatei Greciei, generalul Konstantinos Floros, calificând acest act drept „inacceptabil".

Ministrul şi şeful statului major efectuau duminică o vizită la avanposturi militare situate în insule greceşti din sud-estul Mării Egee, potrivit unei surse militare greceşti.

Potrivit agenţiei de presă greceşti ANA, două avioane turce F-16 au survolat la începutul dimineţii, la o altitudine de circa 1.000 de metri, insula Inousses, după decolarea elicopterului grec. Puţin mai târziu, aceleaşi aparate au survolat insula Agathonissi.

Ankara a dezminţit acuzaţiile, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Turciei, care a afirmat că avioanele turce „desfăşurau activităţi de rutină în Marea Egee". „Această ţară (Grecia) nu are nimic de câştigat din faptul că încearcă să stârnească tensiuni, dramatizând nişte zboruri de rutină", a precizat acesta.

Încălcarea de către Turcia a spațiului aerian grecesc și a apelor teritoriale din Marea Egee a crescut brusc începând cu anul 2019, în special după acordul turco-libian, potrivit Statului Major Elenic al Apărării Naționale.

Amintim că, aeronavele Forţelor Aeriene turce au înregistrat pe 14 ianuarie 2020, un nou record în ceea ce priveşte încălcarea spaţiului aerian al Greciei: 91 de incidente într-o singură zi.

Tensiunile din estul Mediteranei cresc din cauza pretenţiilor expansioniste ale Turciei. După ce, la începutul verii trecute, a început să trimită nave de foraj pe coasta Ciprului, Ankara cere, mai nou, Greciei să „demilitarizeze" insule din Marea Egee.

Turcia şi-a intensificat în ultimele luni iniţiativele în estul Mediteranei, unde descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaze, în special în largul Ciprului, a stârnit apetitul ţărilor riverane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel