Două submarine de atac cu propulsie nucleară ale NATO au părăsit Marea Mediterană

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Submarinul USS Florida (SSGN-728) tranzitează Canalul Suez în drum spre Marea Roșie, la 7 aprilie 2023. Fotografie U.S. Navy.
Submarinul USS Florida (SSGN-728) tranzitează Canalul Suez în drum spre Marea Roșie, la 7 aprilie 2023. Fotografie U.S. Navy.

Submarinele american și britanic USS Florida (SSGN-728) respectiv HMS AUDACIOUS au plecat din Marea Mediterană, după ce au îndeplinit misiuni de protecție a forțelor NATO și de monitorizare a mijloacelor navale rusești.

USS Florida a fost trimis în zona Orientul Mijlociu după ce a petrecut luni de zile în Marea Mediterană, a anunțat Marina americană, potrivit unui articol (8 aprilie) al publicației USNI (Institutul Naval al SUA).

Submarinul cu rachete ghidate din clasa Ohio a intrat vineri pe Canalul Suez dinspre Marea Mediterană cu destinația Flota a 5-a SUA, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Marinei pentru USNI News.

„Submarinul a intrat în regiune pe 6 aprilie și a început să tranziteze Canalul Suez în ziua următoare”, a spus purtătorul de cuvânt, Cmdr. Tim Hawkins a declarat într-o declarație. „Florida este un submarin cu rachete ghidate cu propulsie nucleară, cu baza de dislocare la Kings Bay, Georgia. Este capabil să transporte până la 154 de rachete de croazieră de atac terestre Tomahawk și este desfășurat în Flota a 5-a a SUA pentru a ajuta la asigurarea securității și stabilității maritime regionale”.

Rarul anunț public despre un submarin SSGN (varianta modificată pentru rachete convenționale a submarinelor din clasa Ohio purtătoare de rachete intercontinentale Trident) vine după un alt anunț (3 aprilie) privind extinderea cu două luni (de la șapte la nouă) de către secretarul de apărare Lloyd Austin a desfășurării, în Marea Mediterană, a portavionului USS George H.W. Bush (CVN-77) în urma atacurilor din martie asupra forțelor americane din Siria, care au rănit o duzină de americani și au ucis un antreprenor. Statele Unite trimit, de asemenea, o escadrilă de avioane de sprijin aerian apropiat A-10 Warthogs în Orientul Mijlociu.

În ceea ce privește plecarea submarinului britanic HMS Audacious din Marea Mediterană, acesta a revenit în Marea Britanie pe 16 martie, dar primele informații despre reîntoarcerea acestuia au fost publicate pe 7 aprilie.

HMS Audacious, din clasa Astute, a revenit la baza de dislocare permanentă, după o misiune de 363 de zile, potrivit publicației Joint Forces.

„Am menținut un submarin de înaltă capacitate și silențios cu propulsie nucleară, înarmat convențional, la înaltă pregătire timp de aproape un an. Procedând astfel, am operat la mare distanță față de Regatul Unit, oferind sprijin NATO și făcând exerciții cu partenerii din regiune. Acest lucru a dovedit, de asemenea, că Regatul Unit are capacitatea de a oferi un răspuns ascuns, flexibil și proporțional la orice situație, în cazul în care apare această nevoie, a declarat James Howard, comandantul HMS Audacious.

Submarinul britanic a petrecut 95 de zile sub comanda NATO în timp ce a sprijinit eforturile Alianței de a combate activitățile ilicite, contrabanda de persoane și comerțul ilegal în estul Mediteranei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel