”Două regimente de Leopard pot schimba situația”. La Ramstein, occidentalii vor lua decizia pentru transferul tancului german în Ucraina - Expert

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Leopard 2 A7 / AMB Brescia, flickr
Leopard 2 A7 / AMB Brescia, flickr

Există o probabilitate foarte mare ca la întâlnirea Ramstein să fie adoptată o formulă privind transferul tancurilor germane Leopard 2 către militarii Ucraineni, este de părere Valeri Riabih.

50 de vehicule de luptă Bradley, 40 de transportoare blindate Marder și aproximativ 30 de vehicule blindate ușoare AMX-10 RC, primele blindate de fabricație occidentală, promise de SUA, Germania, respectiv Franța, ar putea fi doar începutul.

La Ramstein, Grupul de contact al miniștrilor occidentali ai apărării ar putea trece la următorul nivel de ajutor pentru Ucraina.

 

Occidentul știe că Ucraina nu va câștiga fără tancuri grele

Potrivit interlocutorilor publicației, forțele ruse și ucrainene sunt în prezent aproximativ egale, ceea ce nu permite ucrainenilor să lanseze o ofensivă majoră.

"Ucrainenii nu vor putea să recâștige teritorii semnificative fără modificări în desfășurarea forțelor lor față de anul trecut. Echilibrul de forțe dintre ruși și ucraineni este foarte echilibrat", a declarat publicației un oficial britanic.

Potrivit interlocutorilor, varianta cea mai realistă este furnizarea Ucrainei cu „Leopard”-ul german, care se află în serviciu cu 13 țări europene, fiind operaționale circa 2.000 de unități. 

Leopard la Ramstein

Leopard 2 A5 ale armatei daneze; Grafenwoehr Training Area, Germania / 7th Army Training Command

Expertul ucrainean Valeri Riabih (Defense Express) a declarat pentru publicația Espresso că țările NATO dispun de un număr foarte ridicat de tancuri Leopard și se pot dispensa de o parte dintre ele fără să le fie afectată securitatea.

"Există peste 2.000 dintre aceste tancuri (în Europa n.r.). 10% din acest număr sunt două regimente de tancuri. 200 Leopard pot schimba radical situația de pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei „Acest pumn ofensiv, care ar putea permite eliberarea rapidă și cu încredere a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși”, a adăugat Riabih.

Riabih a vorbit și despre valul de informații legate de furnizarea tancurilor Leopard către Ucraina, expertul interpretând acest fenomen ca o testare a reacției statelor care dețin astfel de echipamente la perspectiva livrării blindatelor în Ucraina. 

"Ceea ce observăm în domeniul informaţiei (din media n.r.) sunt elemente pregătitoare. Aşa sunt încurajate ţările care au tancuri Leopard în serviciu să ia decizia corespunzătoare cu privire la transferul Ucrainei. Mi se pare că există o probabilitate foarte mare ca la Summit-ul Ramstein va fi adoptată o formulă”, a menționat Riabih.

 

Care variantă de Leopard 2

 

Leopard 2 A5 ale armatei daneze

Oleksandr Kovalenko, analist politico-militar, spune la rândul său că armata ucraineană are nevoie de tancul Leopard, în varianta 2A5 sau în variantele ulterioare. ”Leopard 1 este un tanc vechi, care poate fi comparat cu elementul de contramăsuri al tancului sovietic T-62. Prin urmare, Leopard 1 nu ni se potrivește deloc. La el și cu Leopard 2. Nu în varianta de bază a Leopard 2A4, dar cel puțin începând cu Leopard 2A5, care ia în considerare deficiențele lui 2A4. ”, spune Kovalenko.

”Deci, turela Leopard 2A5 a fost complet reproiectată, a devenit în formă de pană. Prin această formă recunoaștem acum tancurile Leopard. În plus, metalul s-a schimbat, ceea ce oferă o protecție mai mare și rezistă defecțiunilor”.

”Leopardul german nu este nici mai rău, nici mai bun decât americanul Abrams. Puteti discuta chiar despre Challenger-ul britanic sau Leclerc francez. De exemplu, Leclerc este cel mai high-tech tanc de astăzi”, mai explică expertul ucrainean.

Franța și Polonia fac presiuni asupra Germaniei să trimită tancuri Leopard în Ucraina

 

Olaf Scholz a  explicat că Germania nu trimite tancuri de luptă în Ucraina fără o consultare și o coordonare prealabilă cu aliații.

Cu toate acestea, publicaţia Politico scrie că Franța și Polonia fac presiuni asupra Germaniei pentru a dota armata ucraineană cu mai multe tancuri Leopard 2, în timp ce Marea Britanie se pare că ia în considerare trimiterea mai multor tancuri Challenger 2.

Ministrul de externe al Germaniei Annalena Baerbock, a efectuat, pe 10 ianuarie, o vizită fulger în orașul Harkiv, promițând mai multe arme și dând speranțe că Berlinul va fi de acord cu trimiterea de tancuri Leopard 2.

Ministrul nu a făcut nicio referire directă la acordarea permisiunii de a furniza Leopard 2, foarte căutate de Ucraina, dar tonul discuțiilor ei cu Kuleba părea să fi fost pozitiv, relatează Guardian.

Mai multe state europene au dat semnale că sunt dispuse să trimită Leopard în Ucraina, dar acest lucru necesită aprobarea Berlinului, deoarece Germania deține licența de export.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel