Germania amână Leopard 2 pentru Ucraina dar surpriza ar putea veni dinspre UK, cu tancurile grele Challenger 2

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul Challenger 2 / Airwolfhound, flickr
Tancul Challenger 2 / Airwolfhound, flickr

Purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul nu intenționează în prezent să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina.

Guvernul lui Rishi Sunak nu a luat încă o decizie finală, dar dacă Marea Britanie va fi de acord cu o astfel de aprovizionare, va deveni prima țară care va răspunde cererii liderilor de la Kiev de a echipa armata ucraineană cu tancuri occidentale puternice.

La câteva zile după ce au agreeat livrarea, în coordonare cu Washingtonul, a 40 de vehicule blindate de sprijin al infanteriei ”Marder”, un purtător de cuvânt al guvernului german temperează așteptările privind o eventuală livrare de tancuri grele Leopard 2. Acesta a declarat luni că guvernul Scholz nu are planuri de a trimite tancuri, scrie Sky.

Declaraţia a venit după ce ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că Berlinul nu poate exclude livrarea tancurilor Leopard.

În schimb, oficialii polonezi spun că nu exclud să furnizeze blindate Leopard către Kiev.

Șeful Biroului pentru Politică Internațională al Oficiului Președintelui Poloniei, Jakub Kumoch, a declarat la postul de radio Zet că Ucraina ar putea primi un număr mic de tancuri germane Leopard din Polonia, scrie EvropeiskaPravda.

"Problema este în discuție. Vorbim despre un sprijin simbolic, câteva, 12 bucăți. Aceasta este o coaliție largă de țări", a spus Kumokh.

Varșovia și Helsinki și-au exprimat deja dorința de a-și furniza tancurile Leopard la Kiev, dar acest lucru necesită aprobarea Berlinului, deoarece Germania deține licența de export.

Polonia are în serviciu peste 240 de tancuri Leopard, un total de 137 de tancuri Leopard 2A4, 105 tancuri Leopard 2A5 și sub 10 tancuri Leopard 2PL.

 

Marea Britanie se gândește să furnizeze Ucrainei tancuri Challenger 2 

 

Foto: Challenger 2 MBT  / Airwolfhound, flickr

Marea Britanie se gândește să aprovizioneze Ucrainei tancuri britanice, pentru prima dată de la începerea conflictului, pentru a lupta împotriva forțelor de invadare ale Rusiei, arată publicația Sky News.

O sursă a declarat pentru Sky News că britanicii ar putea trimite 10 tancuri.

Discuțiile au loc „de câteva săptămâni” cu privire la livrarea unui număr de tanc de luptă principal Challenger 2 al armatei britanice forțelor armate ucrainene, a declarat o sursă occidentală care cunoaște conversațiile.

O astfel de mișcare ar marca o creștere semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina și ar putea ajuta la determinarea altor aliați NATO, în special Germania, să urmeze exemplul.

Tancul de luptă principal Challenger 2 a intrat în serviciu în armata britanică în 1994. În prezent, Challenger 2 este în serviciul armatelor dinRegatul Unit (386 de tancuri) și Oman (38 de unități).

Cântărește 62,5 tone și este înarmat cu un tun de 120 mm și o armă de 7,62 mm.

Este unul dintre cele mai protejate tancuri din lume. Challenger 2 folosește armura compozită Chobham de a doua generație. 

Cu toate acestea, livrarea în Ucraina ar putea rezolva și o problemă a Londrei: din cauza reducerilor bugetare, armata britanică și-ar putea retrage complet flota Challenger 2 în viitorul apropiat, notează Military-today,.

Challenger 2 este echipat cu un nou sistem de control al focului. Unele dintre componentele sale sunt similare cu tancurile americane M1A1 Abrams și cu cele franceze Leclerc.

O escadrilă de tancuri Challenger 2 se află în prezent în Estonia, ca parte a unei misiuni NATO în Europa de Est de descurajare agresiunea Rusiei. Challenger 2 a fost desfășurat anterior în Bosnia și în timpul războiului din Irak din 2003.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel