Două bombardiere americane B-52H au zburat deasupra statelor baltice: Evoluții simultane în apropiere de Sankt Petersburg și Kaliningrad

Ionel Copcea |
Data publicării:

Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, pe 02.09.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au efectuat zboruri de antrenament în spațiile aeriene ale statelor baltice. Acestea au evoluat simultan la distanțe mici de frontierele rusești de la Marea Baltică. 

Aeronavale, cu numerele de înregistrare 60-0026 și 60-0005, care au întrebuințat indicativele radio SPICY51 și SPICY52, au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. Deplasarea acestora s-a făcut pe un traiect de zbor, care a inclus Marea Britanie, Marea Nordului, Danemarca, Suedia, Marea Baltică, Estonia, Letonia și Lituania. Deși se pare că cele două aeronave au zburat separat, pe anumite porțiuni ale traiectelor de zbor acestea au evoluat împreună.

Trebuie remarcat faptul că bombardierele strategice americane au zburat în apropierea frontierelor rusești, apropiindu-se la distanțe mai mici de 80 de kilometri. În punctele finale ale misiunilor, SPICY51 a orbitat în nordul Estoniei, în apropierea localităților Kunda și Rakvere, iar SPICY52 în zona localității Panevezys din Lituania.

SPICY51 a evoluat la o altitudine de aproximativ 6.270 de metri, cu o viteză de circa 660 de kilometri pe oră.

Înainte de revenirea în Marea Britanie, bombardierele strategice americane au fost realimentate în aer de la avioane-cisternă de tip KC-135R Stratotanker aparținând Forțelor Aeriene ale SUA. Una dintre aeronave a fost avionul cu numărul de înregistrare 62-3540, care a întrebuințat indicativul radio HOBO40. Aceasta a decolat de pe aerodromul Mildenhall din Marea Britanie.

Ținând cont de activitățile desfășurate de bombardierele strategice americane B-52H se poate aprecia că acestea au simulat executarea unor atacuri simultane asupra celor mai importante regiuni ale Rusiei de la Marea Baltică, respectiv Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Pe 18.08.2022, patru bombardiere strategice americane B-52H au fost redislocate la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie de la Baza Aeriană Minot din SUA, pentru o misiune de tip Bomber Task Force.

Este vorba despre aeronavele cu numerele de înregistrare 60-0005 Warbird, 60-0023 Bomber Barons, 60-0034 Wise Guy și 60-0026 Dakota Avenger.

Acestea au efectuat deja mai multe zboruri de instrucție în spațiul aerian european, evoluând și deasupra României pe 26 august.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel