Două avioane F-16 s-au salvat „singure” de la prăbușire după ce piloții și-au pierdut cunoștința din cauza forței G

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avioane F-16 americane, sursă foto: US Air Force
Avioane F-16 americane, sursă foto: US Air Force

Două avioane F-16 au fost la un pas să se prăbușească, în două incidente diferite, după ce piloții acestora și-au pierdut cunoștința fiind supuși la presiunea forței G în timpul manevrelor. Sistemele aparatelor au salvat de fiecare dată situația.

S-a întâmplat anul trecut când viața a doi piloți americani a fost salvată de noile sisteme implementate pe avioanele de vânătoare - AGCAS (Automatic Ground Collision Avoidance System).

Potrivit Popular Mechanics, incidentele au avut loc în ianuarie și iulie 2020 în Nevada, SUA, în timpul unor zboruri de antrenament ale avioanelor americane F-16. 

Sursa citată amintește că în momentul în care pilotul își pierde cunoștința din cauza forței G, situația se poate transforma într-o adevărată tragedie. Preț de câteva secunde sau chiar minute, cât timp pilotul este inconștient, avionul zboară haotic. În funcție de altitudinea aeronavei și de perioada de inconștiență a pilotului, astfel de situații se pot termina cu prăbușirea aeronavei.

 

AGCAS preia controlul avioanelor dacă pilotul nu răspunde avertismentelor pe care sistemul i le dă

 

Din fericire, în cazurile care au avut loc anul trecut, cei doi piloți ai US Air Force au fost salvați de noile sisteme AGCAS implementate pe F-16.

AGCAS este conceput pentru a monitoriza permanent aeronava aflată în zbor. Dacă sistemul detectează că aeronava este în pericol, îl atenționează pe pilot să ia măsuri urgente. În cazul în care pilotul nu acționează, sistemul e setat să considere că pilotul nu e în capacitatea de a efectua manevre și intervine, modificând rapid traiectoria într-un zbor orizontal după care aeronava, controlată de AGCAS, ia altitudine.

Deși conceput pentru situațiile în cazul în care piloții își pierd cunoștința, AGCAS poate fi activat și manual și poate fi de ajutor și în timpul unui dogfight, mai precizează sursa citată.

Sistemul este dezvoltat de Lockheed Martin, iar din 2019 el este implementat și pe aeronavele de generația a V-a, F-35.

US Air Force au integrat pentru prima oară sistemul AGCAS pe F-16 în versiunile Block 40 și Block 50, procesul continuând și cu Block 30. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel