Dosarul privind prăbușirea unui IAR-330 Puma în 2014 și moartea a nouă militari români va fi rejudecat. Se cer daune de 12 milioane de euro

Tudor Curtifan |
Data publicării:
IAR-330 Puma Foto: Eugen Mihai via. Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale
IAR-330 Puma Foto: Eugen Mihai via. Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale

Pe data de 21 noiembrie 2014, în urmă cu șapte ani, Armata României era lovită de o tragedie de proporții: Un elicopter IAR-330 Puma s-a prăbușit în județul Sibiu, în timpul unei misiuni. Nouă din cei zece militari români aflați la bordul aparatului de zbor au decedat ca urmare a accidentului.

La șapte ani distanță de la tragedie, potrivit publicației locale Ziua de Constanța,  judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au decis ca dosarul în care familiile militarilor implicaţi în accidentul aviatic au dat în judecată Ministerul Apărării Naţionale, să fie rejudecat.

Familiile îndoliate cer Ministerului Apărării Naţionale 12.000.000 de euro cu titlul de despăgubiri pentru repararea unor prejudicii fără caracter patrimonial şi 25.000 de lei cu titlul de despăgubiri reprezentând pagube materiale.
 
Potrivit deciziei Curții Supreme, dosarul va fi rejudecat de Curtea de Apel Cluj – Secţia I civilă, instanță ce a respins inițial acţiunea formulată de rudele militarilor implicaţi în accidentul aviatic.
 
De precizat că acest dosar a fost soluționat în primă instanță de Tribunalul Cluj, prin respingerea acțiunii. 

 

Tragedia de la Mălâncrav. Un IAR-330 Puma s-a prăbușit în 2014 iar nouă militari români au decedat

 

Pe data de 21 noiembrie  2014, pe raza localității sibiene Mălâncrav, un elicopter al Armatei române de tip IAR-330 Puma s-a prăbușit. Aparatul de zbor urma să participe la un exercițiu în Poligonul Cincu.

Aparatul IAR-330 Puma aparținea Bazei 71 Aeriene de la Câmpia Turzii.

La bordul elicopterului se aflau zece militari români. Opt dintre ei au murit în în momentul prăbușirii. Din păcate, pe data de 8 decembrie 2014 a murit și căpitanul comandor Corneliu Gabriel Titiana, pilotul militar, care suferise răni grave ca urmare a accidentului. Acesta a decedat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, în pofida eforturilor supraomenești depuse de cadrele medicale pentru a-i salva viața.

Singurul supraviețuitor al tragediei de la Mălâncrav din 2014 a fost maistrul militar Valentin Bora. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel