Donețk, un ultim omagiu pentru Alexander Zaharcenko

Alexander Zaharcenko, liderul regiunii separatiste, a fost condus pe ultimul drum de zeci de mii de oameni.

Zeci de mii de persoane au trecut duminică pe la sicriul liderul regiunii separatiste pro-ruse Doneţk din estul Ucrainei, Alexander Zaharcenko, ucis vineri într-o explozie la o cafenea din capitala regiunii şi descris ca ''frate'' şi ''erou'' de către un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP.

''O mulţime de admiratori, mulţi cu lacrimi în ochi, cu o floare în mână, au aşteptat să vadă sicriul depus într-un teatru şi acoperit cu un drapel, al ''preşedintelui'' autoproclamatei republici populare Doneţk, ucis vineri într-o explozie, notează AFP.

Într-un comunicat difuzat de agenţia de presă a autoproclamatei republici Doneţk, un consilier apropiat preşedintelui Vladimir Putin, Vladislav Surkov, a vorbit de separatist ca de un "frate".

"Eşti un adevărat erou şi este o onoare imensă să fiu prietenul tău", a spus Surkov, numindu-l pe Zaharchenko "Sacha", diminutivul de la prenumele său.

Potrivit autorităţilor locale, aproximativ 100.000 de persoane au venit să-i aducă un omagiu liderului separatist. Printre ele, s-au aflat fostul preşedinte al republicii separatiste Osetia de Sud, Anatoli Bibilov.

Transportul public, suspendat

Transportul public a fost suspendat temporar în oraş, iar bărbaţi înarmaţi au coordonat traficul în centrul oraşului Doneţk.

Pancarte uriaşe au fost ridicate cu portrete ale lui Zaharchenko, iar pe una dintre ele se afla înscris sloganul: "Avem o patrie mamă: Rusia".

Mulţi au acuzat Ucraina de moartea conducătorului lor. "Nu vom uita niciodată această tragedie, nu vom ierta niciodată", a declarat Serghei Kapustin, 35 de ani.

Autorităţile pro-ruse au decretat o perioadă de doliu de trei zile, până luni, iar începutul noului an şcolar a fost amânat pentru marţi.

Explozia produsă într-o cafenea în care a fost omorât Zaharchenko, 42 de ani, a provocat de asemenea uciderea gărzii sale de corp şi rănirea altor 12 persoane.

Moscova, reacție dură

Autorităţile rebelilor şi Moscova suspectează Kievul că ar fi provocat explozia în timp ce Ucraina a atribuit acest asasinat luptelor interne din mişcarea rebelă, ''susţinute şi finanţate'' de Moscova, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

Moscova a numit acest asasinat "provocare", declarând că va duce la creşterea tensiunilor în regiune.

Conflictul dintre separatiştii pro-ruşi şi armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la izbucnirea sa, în 2014.

Kievul şi occidentalii acuză Rusia de sprijinirea militară a separatiştilor din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte vehement.

În noiembrie 2014, la câteva luni după ce teritoriile controlate de rebeli din estul Ucrainei şi-au autoproclamat independenţa, Alexander Zaharcenko a fost ales preşedinte al aşa-numitei Republici Populare Doneţk (DNR) cu peste 81% din voturi.

În afară de Alexandr Zaharcenko, numeroşi lideri de război separatişti au fost ucişi în asasinate în ultimii ani. Autorităţile separatiste au acuzat de fiecare dată serviciile speciale ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel