Donald Trump spune că n-ar avea 'nicio problemă' să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursă foto: F-35.com
Sursă foto: F-35.com

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că nu ar avea 'nicio problemă' să vândă avioane de vânătoare F-35 Emiratelor Arabe Unite (EAU), în pofida opoziţiei Israelului, într-un moment când cele două ţări din Orientul Mijlociu urmează să semneze un acord de normalizare a relaţiilor dintre ele la Casa Albă, relatează France Presse.

'Personal, nu aş avea nicio problemă cu aceasta, nu aş avea nicio problemă să le vând F-35', a spus preşedintele SUA la canalul de televiziune Fox New cu trei ore înainte de ceremonia semnării, evidenţiind 'numeroase locuri de muncă' pe care le-ar crea un astfel de contract de partea americană.

Israelul şi Emiratele au anunţat la 13 august încheierea, sub egida SUA, a unui acord istoric care face din monarhia petrolieră din Golf a treia ţară arabă ce recunoaşte statul israelian, după Egipt şi Iordania. Bahreinul a decis săptămâna trecută să procedeze în mod similar, transmite Agerpres.

Dar un prim impas între părţile acestui acord a apărut în jurul avioanelor de luptă stealth (invizibile pe radar) pe care EAU vor să le cumpere de multă vreme.

Misterul persistă dacă Washingtonul s-a angajat să le vândă, notează AFP. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că se opune acestei vânzări pentru a menţine superioritatea militară a ţării sale în regiune.

Or, SUA s-au angajat să nu pună la îndoială această superioritate militară calitativă, un obiectiv înscris de acum şi în legislaţia americană.

'Este ceva despre care discutăm, este în fază de consultare', a afirmat săptămâna trecută Jared Kushner, consilier şi ginere al preşedintelui american, referitor la avioanele multirol de generaţia a cincea. El a asigurat că guvernul american va respecta legea privind superioritatea militară israeliană.

'Dar Emiratele Arabe Unite sunt o mare armată parteneră a Americii', a remarcat Kushner. EAU 'se află la frontiera cu Iranul şi se confruntă cu ameninţări reale', a subliniat el, asigurând că o livrare a F-35 se discută 'foarte serios' la Washington.

Citește și: Acordul dintre Israel și Emiratele Arabe Unite nu include și vânzarea de avioane F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel