Acordul dintre Israel și Emiratele Arabe Unite nu include și vânzarea de avioane F-35

Eduard Pascu / 18 aug 2020 / 14:45

Israelul a declarat marți că a fost încheiat un acord de normalizare a relațiilor cu Emiratele Arabe Unite, dar acesta nu include vânzarea de către avioane de vânătoare F-35 către statul din Golful Persic.

Într-un comunicat al cabinetului premierului Benjamin Netanyahu se arată că acordul nu include „nicio aprobare a Israelului cu privire la vreun acord de armament între Statele Unite și Emiratele Arabe Unite”, transmite Anadolu.

Netanyahu a declarat că l-a însărcinat, pe 3 august, pe ambasadorul Israelului în SUA, Ron Drammer, pentru a se întâlni cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, pentru a transmite un mesaj explicit al opoziției Israelului de a vinde avioane F-35 și alte sisteme de arme avansate către orice țară din Orientul Mijlociu. "Acordul de pace cu Emiratele Arabe Unite nu include nicio clauză în acest sens, iar Statele Unite au precizat că se vor asigura întotdeauna că Israelul va obține avantajul calitativ", a adăugat el.

În 2016, Israel a început să primească avioane de vânătoare F-35 din SUA. Săptămâna trecută, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat un acord între Israel și Emiratele Unite pentru a-și normaliza relațiile.

Emiratele Arabe Unite reprezintă primul stat din zona Golfului care recunoaște Israelul și este a treia națiune arabă care a stabilit relații diplomatice complete cu Israel, după Egipt și Iordania.

Citește și: Autoritatea palestiniană condamnă acordul dintre Israel şi Emiratele Unite şi cere o reuniune de urgenţă a Ligii Arabe

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy