Donald Trump nu mai are răbdare pentru Europa

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat criticile cu privire la împărţirea "nedreaptă" a cheltuielilor de apărare în cadrul NATO, arătând cu degetul spre Germania, potrivit dpa, transmite Agerpres.

"Nu este corect", a declarat Trump într-o conferinţă de presă înainte de debutul summitului NATO la Londra într-o întâlnire cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. "Nu este corect să se profite de NATO şi să se profite apoi de comerţ... Nu putem lăsa să se întâmple asta", a spus el.

Totodată, Trump l-a lăudat pe Stoltenberg pentru "munca fantastică" pe care a făcut-o pentru a obţine de la ceilalţi aliaţi creşterea investiţiilor lor în domeniul apărării.

Cu toate acestea, susţine preşedintele american, viitoarele creşteri nu sunt de natură să înlăture deficienţele de finanţare ale aliaţilor din anii trecuţi.

Astfel, cheltuielile pentru apărare vor fi din nou principalul subiect al summitului NATO. Donald Trump doreşte să menţină presiunea asupra aliaţilor pentru a-i face să-şi respecte angajamentul de a consacra 2% din PIB-ul lor bugetelor lor militare către 2024, potrivit AFP.

Franţa va cheltui echivalentul a 2% în 2025, iar Germania, cu 1,42% în 2020, nu-şi va respecta angajamentul înainte de începutul anilor 2030.

"Când am sosit (în 2016) am fost indignat. Dar acum am obţinut 130 miliarde de dolari", a declarat Trump, referindu-se la suma pe care Canada şi membrii europeni o vor adăuga la bugetele de apărare în patru ani.

 

Doar nouă state au mărit cheltuielile pentru apărare



Jens Stoltenberg a asigurat că Alianţa va ajunge la 400 de miliarde în 2024. Dar Donald Trump s-a arătat nemulţumit. "Există încă mulţi rău-platnici şi acest lucru este nedrept", a spus el, menţionând în acest sens Germania. Doar nouă dintre cele 29 de ţări membre NATO au consacrat 2% din PIB-ul lor pentru apărare în 2019.

În acelaşi timp, Donald Trump a declarat marţi că situaţia în relaţiile cu Uniunea Europeană va deveni foarte dificilă dacă UE nu îi "va veni mintea la cap" în materie de comerţ şi NATO, potrivit Reuters.

"Uniunea Europeană tratează Statele Unite foarte, foarte nedrept în domeniul comerţului", a spus Trump. "Deficitul de mulţi, mulţi ani a fost astronomic între SUA şi Europa, în favoarea acesteia din urmă. Voi schimba această situaţie şi o voi schimba foarte repede", a avertizat el.

Vezi și: Bugetul NATO, revizuit "în sus"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel