Bugetul NATO, revizuit "în sus"

Eduard Pascu |
Data publicării:
secretarul general la NATO, Jens Stoltenberg
secretarul general la NATO, Jens Stoltenberg

Aliaţii SUA din NATO urmează să-şi majoreze cheltuielile de apărare cu 130 de miliarde de dolari pentru perioada cuprinsă între 2016 şi sfârşitul lui 2020, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmite dpa, anunță Agerpres.

Cifrele anunţate de Stoltenberg reprezintă o revizuire "în sus" a estimărilor anterioare, într-un context în care preşedintele american Donald Trump, instalat la începutul lui 2017, a făcut apel insistent la ceilalţi aliaţi din NATO, mai ales Germaniei, să-şi crească bugetele militare.

Potrivit secretarului general al NATO, creşterea reală a acestor bugete pentru 2019 este de 4,6%, reprezentând "miliarde" în plus, adăugate după ani la rând de reducere a cheltuielilor.

"Până la sfârşitul anului viitor, aliaţii europeni şi Canada vor fi investit cu mult peste 100 de miliarde de dolari în plus, începând din 2016. De fapt, această cifră se ridică acum la 130 de miliarde", a spus Stoltenberg.

Până la sfârşitul lui 2024, suma ar urma să crească până la 400 de miliarde de dolari, a adăugat secretarul general al NATO.

Nouă dintre cele 29 de state ale NATO au atins deja obiectivul stabilit în cadrul Alianţei de a consacra apărării 2% din PIB, iar majoritatea au planuri de a atinge acest obiectiv până în 2024, a precizat Jens Stoltenberg.

Separat, aliaţii din NATO şi-au revizuit contribuţiile la bugetul comun al alianţei, mult mai mic şi care este menit să acopere cheltuieli comune cum sunt cele de funcţionare a sediului NATO, micşorând cota Statelor Unite şi crescând-o pe cea a Germaniei, aşa încât cele două vor plăti aceeaşi sumă.

Problema controversată a bugetului de cheltuieli consacrat de aliaţi apărării a dominat summitul NATO de anul trecut. De această dată, liderii aliaţi se întâlnesc la Londra, marţea şi miercurea viitoare, pentru un summit consacrat celei de-a 70-a aniversări a NATO şi care are loc pe fondul criticilor privind lipsa de coordonare politică şi strategică din cadrul alianţei.

Vezi și: NATO va cheltui un miliard de dolari pentru a menţine operaţionale avioanele AWACS

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel