Doborârea Boeing 737-800. Armata Iranului explică incidentul și dă indirect vina pe SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Agenţia France Presse, citată de Agerpres, a tradus comunicatul emis de Statul Major al forțelor armate iraniene în care reunoaște doborârea avionului Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines. În tragedie au murit 176 de persoane.

''Către naţiunea nobilă şi revoluţionară a Iranului islamic:

În urma accidentului sfâşietor al prăbuşirii unui avion comercial Boeing al Ukraine (International) Airlines la primele ore ale zilei de miercuri (8 ianuarie 2020) şi în mijlocul unui atac contra bazei Americii criminale şi (ţinând cont de) posibilitatea ca acest accident aerian să fi fost cauzat de o acţiune militară, Statul Major al forţelor armate a investigat imediat, creând o comisie de anchetă compusă din experţi tehnici şi din specialişti în operaţiuni [militaire], independentă de cea a Organizaţiei aviaţiei civile iraniene. Rezultatele acestei anchete minuţioase desfăşurate fără răgaz zi şi noapte sunt puse la dispoziţia onorabilului popor al Iranului în cele ce urmează:

1. În urma ameninţărilor preşedintelui şi ale comandanţilor militari ai Americii criminale de a viza un mare număr de ţinte pe teritoriul Republicii Islamice a Iranului în cazul unei riposte eventuale (la eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani, n.red.) şi ținând cont de creşterea fără precedent a traficului aerian (inamic) în regiune, forţele armate ale Republicii Islamice au fost plasate sub cel mai înalt nivel de alertă pentru a răspunde eventualelor ameninţări.

2. În orele care au urmat loviturilor aeriene (iraniene), zborurile avioanelor de luptă ale forţelor teroriste americane în jurul ţării s-au înmulţit şi li s-au transmis unităţilor de apărare informaţii privind ţinte aeriene îndreptându-se spre centre strategice ale ţării, iar mai multe ţinte au fost văzute pe anumite ecrane radar. Toate acestea au cauzat o reactivitate încă şi mai mare în centrele de apărare antiaeriană.

3. În această situaţie delicată de criză, zborul 752 al Ukraine (International) Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeiny (din Teheran), şi, în momentul întoarcerii, s-a găsit în întregime în poziţia de a se apropia de un centru militar sensibil al Corpului (Gardienilor Revoluţiei islamice), la o altitudine care îi dădea aparenţa unei ţinte ostile. În aceste condiţii, şi în urma unei erori umane şi în mod neintenţionat, avionul a fost atins şi aceasta a dus, din nefericire, la martiriul mai multora dintre compatrioţii noştri şi la pierderea de vieţi de cetăţeni non-iranieni.

4. Exprimând condoleanţele sale şi simpatia sa faţă de familiile îndoliate, cele ale compatrioţilor noştri şi cele ale victimelor străine, şi prezentând scuzele sale pentru această eroare umană, Statul Major general al forţelor armate dă asigurări că, în acelaşi timp cu continuarea de reforme fundamentale în procesele operaţionale la nivelul forţelor armate, va face imposibilă repetarea unor asemenea erori. În plus, (Statul Major) îl va prezenta imediat organizaţiei judiciare a forţelor armate pe vinovat pentru a fi începută o acţiune în justiţie în raport cu greşelile comise.

5. Le-a trimis de asemenea responsabililor pertinenţi din Corpul (Gardienilor Revoluţiei) o notificare pentru ca ei să se prezinte cât mai devreme posibil la televiziunea naţională pentru a da explicaţii detaliate poporului onorabil.''

Potrivit Reuters, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate a Republicii Islamice, a fost informat vineri, despre doborârea accidentală a avionului ucrainean, el luând decizia ca informaţia să fie făcută publică, după o reuniune a principalului organism de securitate, a transmis agenţia semioficială Fars pe Twitter. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel