Doborârea avionului rusesc în Siria va deteriora relaţiile între Rusia şi Israel

S.I. Catalin / 24 sep 2018 / 15:08
purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

Doborârea avionului rusesc de recunoaştere Il-20 de către antiaeriana siriană, din cauza acţiunilor 'premeditate' ale piloţilor israelieni, nu poate să nu afecteze relaţiile dintre Rusia şi Israel, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

,,Distrugerea avionului nostru de recunoaştere a dus la moartea a 15 soldaţi ai noştri. Potrivit experţilor noştri militari, actele premeditate ale piloţilor israelieni au fost cauza acestei tragedii, aceasta nu poate decât să dăuneze relaţiilor noastre cu Israelul'', a afirmat Peskov, în cadrul unei conferinţe de presă, potrvit AFP.

Lunea trecută, apărarea antiaeriană siriană a vizat accidental un Iliuşin-20 deasupra Mediteranei, ucigând 15 militari care se aflau la bordul aparatului rusesc, în timpul unui raid efectuat de patru avioane F-16 israeliene, care au lansat de la mare altitudine bombe asupra unor depozite de muniţii în provincia siriană Latakia (nord-vest).

Moscova acuză Israelul că este responsabil de doborârea avionului său, afirmând că armata israeliană nu a prevenit partea rusă decât cu un minut înaintea atacului şi că avioanele israeliene s-au servit de Il-20 ca de un 'scut' împotriva rachetelor siriene.

Israelul, dar de asemenea experţi independenţi ruşi neagă această versiune a armatei ruse, indicând faptul că antiaeriana siriană a reacţionat haotic la o oră după atacul israelian, când aparatele israeliene nici nu se aflau în zonă.

Calificând accidentul drept un 'lanţ de coincidenţe tragice', Peskov i-a acuzat din nou luni pe piloţii israelieni, reluând de fapt acuzaţiile reiterate duminică de Ministerul Apărării rus.

'Avionul nu a fost doborât de o rachetă israeliană, Slavă Domnului. Cu toate acestea, crearea acestui lanţ de coincidenţe a fost permisă de actele piloţilor israelieni', a spus Peskov. 'Informaţiile recuperate de experţii noştri militari vorbesc elocvent despre acest lucru', a mai spus el.

Armata rusă şi-a anunţat luni intenţia de a livra în două săptămâni Siriei sisteme de apărare antiaeriană S-300, avertizând totodată că va bruia anumite comunicaţii în Marea Mediterană.

Dmitri Peskov a justificat această decizie prin 'necesitatea de a asigura securitatea soldaţilor ruşi', care intervin în Siria în sprijinul regimului Bashar al-Assad din 2015.

Aceste decizii 'nu sunt îndreptate împotriva niciunei terţe ţări, ci vizează doar apărarea soldaţilor noştri', a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit TASS, în cadrul unei convorbiri telefonice desfăşurate luni, preşedintele rus Vladimir Putin l-a informat pe omologul său sirian Bashar al-Assad cu privire la livrarea bateriilor S-300. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy