Dmitro Kuleba: Sistemul Patriot va fi desfășurat în Ucraina cât mai curând posibil

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army
Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army

Sistemul american de apărare antiaeriană Patriot va fi desfășurat în Ucraina cât mai curând posibil. Pregătirile pentru transferul acestor sisteme au început deja, a supus Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, în cadrul unui briefing ţinut miercuri, 4 ianuarie, relatează Interfax-Ucraina.

,,Am încheiat anul 2022 cu o decizie revoluționară de a furniza Ucrainei sisteme americane Patriot, așa cum au convenit liderii Ucrainei și Statelor Unite, Volodymyr Zelenskyy și Joseph Biden. Ne așteptăm ca sisteme Patriot să fie desfăşurate cât mai curând posibil. Pregătirile pentru transferul acestor sisteme au început deja", a spus Kuleba.

În decembrie, Washingtonul a anunțat furnizarea unui alt pachet de asistență militară în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, care includea furnizarea primei baterii a sistemului de apărare antirachetă Patriot pentru Ucraina.

Anterior, s-a raportat că armata ucraineană a început deja un curs de pregătire pentru a înţelege cum funcţionează aceste sisteme de apărare antiaeriană. Presa de la Kiev susţine că armata ucraineană a elaborat un plan special de pregătire pentru militarii care urmează să opereze sistemele Patriot.

 

Pregătirea forțelor ucrainene pentru sisteme Patriot va dura câteva luni

 


„Patriot are nevoie de pregătire și ne așteptăm că va dura câteva luni pentru a ne asigura că forțele ucrainene vor ajunge la pregătirea necesară pentru a-l folosi cu succes”, a declarat un oficial superior din domeniul apărării, sub rezerva anonimatului, potrivit publicației americane The War Zone.

Oficialul a adăugat că SUA lucrează cu Ucraina pentru „a-i ajuta (pe ucraineni – nota autorului) să poată gestiona și integra o varietate de capabilități [de apărare antiaeriană]”.

În afară de faptul că pregătirea va începe „foarte curând”, oficialul, invocând preocupări de securitate operațională, a refuzat să ofere un calendar. De asemenea, a refuzat să sublinieze câți militari ucraineni vor fi pregătiți, unde va avea loc pregătirea sau când sistemul va deveni operațional în Ucraina.

Când a fost întrebat de The War Zone dacă SUA vor furniza rachete Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE) mai avansate sau rachete PAC-3 mai vechi, un alt înalt oficial militar american, vorbind și el sub condiția anonimatului, a refuzat să comenteze, invocând aceleași preocupări de securitate operațională.

DefenseRomania a scris săptămâna trecută, citând o declaraţie făcută de expertul militar ucrainean Mikhailo Jirokhov, care este o perioadă minimă pentru ca armata ucraineană să fie pregătită corespunzător să opereze eficient sistemul de rachete antiaeriene Patriot.

,,Furnizarea de arme este amânată doar de pregătirea personalului. Pentru că pregătirea pentru Patriot este un proces foarte, foarte lent. Polonezii, au stăpânit Patriot în aproximativ nouă luni. Înțeleg că armata noastră o va face în cel mai scurt timp posibil. Dar este imposibil să stăpânești o astfel de armă de înaltă tehnologie în mai puțin de 4-5 luni”, a spus Jirokhov. 

Acesta mai precizat că un proces similar este valabil și pentru avioane și chiar pentru vehiculele blindate, care necesită numeroase modificări pentru a putea fi folosite în Ucraina, pornind de la depozitare și terminând cu tipul de carburant utilizat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel