Când va fi Patriot gata de luptă în Ucraina. Un oficial al SUA a dezvăluit când ucrainenii vor fi pregătiți să opereze sistemele Patriot

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: U.S Army via CNN
Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: U.S Army via CNN

Oficiali anonimi ai Pentagonului au spus când sistemul antibalistic Patriot destinat Ucrainei va putea fi folosit în luptă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost deosebit de recunoscător pentru bateria Patriot inclusă în pachetul de ajutor militar de aproape 2 miliarde de dolari.

„Cel mai puternic element al acestui pachet este sistemul Patriot, ceva care ne va întări semnificativ apărarea antiaeriană”, a declarat președintele ucrainean la Casa Albă.

Dar, în timp ce Zelenski mulțumea pentru sprijin, un oficial al Pentagonului a precizat, miercuri, că va mai dura ceva timp până ce sistemul va putea fi operat pe teritoriul Ucrainei.

 

Pregătirea forțelor ucrainene pentru sisteme Patriot va dura câteva luni

 

„Patriot are nevoie de pregătire și ne așteptăm că va dura câteva luni pentru a ne asigura că forțele ucrainene vor ajunge la pregătirea necesară pentru a-l folosi cu succes”, a declarat un oficial superior din domeniul apărării, sub rezerva anonimatului, potrivit publicației americane The War Zone.

Oficialul a adăugat că SUA lucrează cu Ucraina pentru „a-i ajuta (pe ucraineni – nota autorului) să poată gestiona și integra o varietate de capabilități [de apărare antiaeriană]”.

În afară de faptul că pregătirea va începe „foarte curând”, oficialul, invocând preocupări de securitate operațională, a refuzat să ofere un calendar. De asemenea, a refuzat să sublinieze câți militari ucraineni vor fi pregătiți, unde va avea loc pregătirea sau când sistemul va deveni operațional în Ucraina.

Când a fost întrebat de The War Zone dacă SUA vor furniza rachete Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE) mai avansate sau rachete PAC-3 mai vechi, un alt înalt oficial militar american, vorbind și el sub condiția anonimatului, a refuzat să comenteze, invocând aceleași preocupări de securitate operațională.

„Ce se va întâmpla după instalarea sistemului Patriot?” s-a întrebat în glumă Zelenski, la conferința de presă comună cu Biden. „După aceea, vom trimite un alt semnal președintelui Biden că ne-am dori să obținem mai multe sisteme Patriot”.

 

Patriot pentru Ucraina

 

2. Sisteme Pa... (mobilitate-militara-nato-patriot-olanda_64316600.jpg)

Sisteme Patriot olandeze, transportate pe o șosea din Olanda pentru a fi îmbarcate și transportate în Turia în vederea unui exercițiu militar. Foto: NATO

La sfârșitul conferinței de presă, cei doi președinți au fost întrebați de un jurnalist ucrainean despre motivul pentru care SUA nu au oferit Ucrainei tot ce are nevoie, inclusiv sistemul de rachete tactice ATACMS cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de km.

Întrebarea a stârnit câteva râsete ale celor doi lideri.

„Răspunsul lui este da”, a spus Biden arătând spre Zelenski.

„Sunt de acord”, a răspuns Zelenski, stârnind râsete în rândul demnitarilor, liderilor militari și jurnaliştilor din audiență.

Apoi președintele Biden a devenit serios.

"De ce nu dăm Ucrainei tot ce este de oferit? Din două motive", a precizat Biden. „Unul: Există o întreagă alianță care este esențială pentru a rămâne cu Ucraina, iar ideea, că i-am oferi Ucrainei material care este fundamental diferit de cel care merge deja acolo, ar avea perspectiva de a destrăma NATO și Uniunea Europeană și restul lumii."

În al doilea rând, acei aliați „nu caută să intre în război cu Rusia, nu caută un al treilea război mondial. Și cred că totul poate fi evitat asigurându-ne că Ucraina este capabilă să reușească pe câmpul de luptă. Deci, oricum, sunt mai multe de spus, dar probabil că am spus deja prea multe”, a mai spus Biden.

 

SUA au refuzat inițial să transfere Ucrainei sisteme Patriot

 

Prin trimiterea unei baterii Patriot în Ucraina, imposibilul a devenit din nou posibil în istoricul an 2022.

Anterior, SUA au refuzat cererea pentru acest sistem, precizând, la vremea respectivă, că ucrainenii nu au nevoie de un sistem de rachete care să protejeze împotriva amenințărilor balistice, deoarece majoritatea atacurilor sunt executate cu rachete de croazieră. Ulterior, s-a aflat că Iranul urmează să trimită Rusiei rachete balistice cu rază medie acțiune, pentru care Ucraina nu are mijloace adecvate de apărare.

Unde se vor opri SUA în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina? Greu de spus, în condițiile în care atacurile Rusiei cu rachete țintesc doar infrastructură civilă. Apărate de fluviul Nipru, forțele rusești se pot reface și lansa, în această iarnă, o nouă ofensivă spre capitala Kiev sau/și pe flancuri – în nord-vestul și sudul Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel