Patriot ajunge în Ucraina în timp record, dar nu mai devreme de 4-5 luni. ”Este imposibil să stăpânești mai repede o astfel de armă de înaltă tehnologie” (Expert militar)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Sistemul Patriot configuratia 3+
Foto: Sistemul Patriot configuratia 3+

Guvernul Statelor Unite a elaborat un plan special, pentru desfășurarea accelerată în Ucraina a complexului de rachete antiaeriene Patriot, pe care Washingtonul l-a promis Kievului.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat, într-un interviu acordat luni agenției AP, că guvernul american a elaborat un plan special pentru a pregăti militarii ucraineni care vor deservi bateria Patriot.

Potrivit șefului diplomației de la Kiev, planul urmărește operaționalizarea sistemului Patriot în Ucraina în mai puțin de șase luni, o perioadă scurtată la jumătate față de normalul pregătirii, care, de obicei, durează până la 12 luni.

Kuleba a mai spus AP că este „absolut mulțumit” de rezultatele vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Statele Unite săptămâna trecută, care a fost prima sa călătorie în străinătate în timpul invaziei pe scară largă a Federației Ruse.

 

Perioada minimă de pregătire: 4-5 luni

 

Mikhailo Jirokhov, expert militar, a explicat pentru NV care este perioada minimă pentru ca armata ucraineană să fie pregătită corespunzător să opereze eficient sistemul de rachete antiaeriene Patriot.

”Furnizarea de arme este amânată doar de pregătirea personalului. Pentru că pregătirea pentru Patriot este un proces foarte, foarte lent. Polonezii, au stăpânit Patriot în aproximativ nouă luni. Înțeleg că armata noastră o va face în cel mai scurt timp posibil.

Dar este imposibil să stăpânești o astfel de armă de înaltă tehnologie în mai puțin de 4-5 luni”, arată Jirokhov. 

Acesta mai spune că un proces similar este valabil și pentru avioane și chiar pentru vehiculele blindate, care necesită numeroase modificări în structura militară a Ucrainei, pornind de la depozitare și terminând cu tipul de carburant utilizat.

”Vehiculele blindate pot avea o perioadă mai scurtă. Dar există o altă problemă aici în ceea ce privește vehiculele blindate - problema infrastructurii”, recunoaște expertul.

Amintim că, pe fondul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în SUA din 21 decembrie, secretarul de stat american Anthony Blinken a anunțat oficial un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 1,85 miliarde de dolari, care, pentru prima dată, prevede transferul sistemului de apărare aeriană Patriot.

Decizia președintelui american Joe Biden de a transfera sistemul de apărare aeriană Patriot în Ucraina este, probabil, un precedent pentru a deschide ușa unor mișcări similare ale aliaților din NATO, care au ezitat până acum să furnizeze Ucrainei echipamente de acest nivel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel