Diurnele pentru militarii din misiunile externe s-au mărit. Ministrul Ciucă dă asigurări că nu va fi afectată înzestrarea Armatei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata României
Armata României

Ministrul Nicolae Ciucă a oferit detalii cu privire la creşterea diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului României, după ce Guvernul a adoptat în ședința de ieri această măsură.

Ministrul Apărării a povestit procesul care a stat la baza măririi diurnelor, proces care s-a desfășurat de la finalul anului trecut și a fost finalizat prin Hotărârea de Guvern de ieri.

„Tot acest demers are la bază întâlnirea pe care am avut-o cu prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, la finele anului trecut, când am efectuat o vizită de lucru la sediul MApN. În urma discuțiilor avute, s-au desprins mai multe direcții de acțiune. Dar și o serie de aspecte care vizează îmbunătățirea calității vieții și a condițiilor de muncă pentru militari și personalul civil din MApN. Una din aceste probleme a constat în nevoia de actualizare a diurnelor militarilor care execută misiuni în teatrele de operații, actualizare care nu s-a mai efectuat de aproape 15 ani. Se impunea ca atare o hotărâre în acest sens”, a precizat ministrul Nicolae Ciucă, într-o declarație transmisă de MApN către DefenseRomania.

Ministrul a mai adăugat că se poate consideră demersul ca având un impact financiar, el „producându-se în momentul în care deja se făceau demersurile pentru a pune în limite bugetul pe anul 2020”, dar s-a găsit soluția „astfel încât impactul să nu producă niciun fel de abatere din angajamentele pe care ni le-am asumat în partea de dotare și înzestrare a Armatei”. 

 

Noile diurne pentru militari și civili care participă la misiuni în afara României

 

Conform noii HG, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - c) din Legea nr. 121/2011 (misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace) privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare, denumit în continuare personal, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofiţerii - 140 de euro/zi/persoană;

b) maiştrii militari, subofiţerii, agenţii de poliţie şi agenţii de poliţie penitenciară - 130 de euro/zi/persoană;

c) alte categorii de personal - 120 de euro/zi/persoană.

Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofiţerii - 70 de euro/zi/persoană;

b) maiştrii militari, subofiţerii, agenţii de poliţie şi agenţii de poliţie penitenciară - 65 de euro/zi/persoană;

c) alte categorii de personal - 60 de euro/zi/persoană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel