Distrugătorul USS McCampbell a traversat Strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor dintre SUA și China

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugătorul USS McCampbell
Distrugătorul USS McCampbell

Distrugătorul american USS McCampbell a traversat Strâmtoarea Taiwan, cu riscul de a provoca indignarea Chinei, într-un moment în care relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au tensionat şi mai mult, în principal din cauza disputei pe tema coronavirusului, potrivit Agerpres, care citează France Presse.

Flota americană din Pacific a precizat joi într-o postare pe Twitter că USS McCampbell, un distrugător echipat cu rachete ghidate, intrase cu o zi în urmă în zona respectivă.

Ministerul Apărării taiwanez a menţionat o "misiune de rutină" în această strâmtoare care desparte China continentală de insula pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă, invitată să reintre sub jurisdicţia naţională, eventual cu forţa dacă va fi necesar, comentează AFP.

Această incursiune a navei americane intervine pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China, în special din cauza pandemiei de COVID-19, în timp ce Bejijingul nu a ezitat recent să-şi trimită avioane de vânătoare şi nave în apropierea insulei.

 

Relațiile dintre SUA și China, tot mai tensionate

 

Preşedintele american Donald Trump foloseşte aproape zilnic expresia "virus chinezesc" pentru a desemna coronavirusul detectat pentru prima oară în decembrie la Wuhan, în China.

În pofida protestelor Beijingului, care refuză să fie stigmatizat astfel, Trump îşi asumă această formulă, apreciind că ea exprimă un fapt şi a acuzat autorităţile chineze că ar fi întârziat să împărtăşească informaţiile despre epidemie.

Washingtonul l-a convocat, la rândul său, pe ambasadorul Chinei în SUA, după ce un responsabil chinez afirmase că armata americană ar fi putut introduce noul coronavirus în Wuhan.

La fel ca multe alte ţări, SUA consideră strâmtoarea Taiwan ca făcând parte din apele internaţionale. Washingtonul trimite cu regularitate acolo nave pentru a afirma principiul "libertăţii navigaţiei".

La sfârşitul lunii decembrie, Beijingul şi-a trimis în strâmtoare primul portavion de concepţie 100% chinez "Shandong", aminteşte AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel