Distrugătorul american USS Roosevelt intră în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă RIA Novosti a preluat, pe 15.09.2020, un comunicat de presă al Flotei a 6-a a SUA, potrivit căruia distrugătorul USS Roosevelt se îndreaptă spre Marea Neagră.

“Pe 15 septembrie 2020, distrugătorul purtător de rachete Roosevelt din clasa Arleigh Burke a început să navigheze spre nord în Marea Neagră, pentru desfășurarea de operațiuni comune de asigurare a securității maritime cu aliații și partenerii NATO din regiune”, se arată în comunicatul de presă. Este pentru a șasea oară de la începutul anului 2020, când o navă din cadrul Forțelor Navale ale SUA intră în Marea Neagră.

Anterior, în luna iulie, în Marea Neagră s-a aflat distrugătorul american Porter, care a participat la exercițiul comun cu Ucraina Sea Breeze-2020.

Comentariul autorului: De la începutul anului 2020, în Marea Neagră s-au aflat distrugătoarele americane Ross și Porter, din aceeași clasă cu distrugătorul Roosevelt, precum și nava de desant Oak Hill. Distrugătorul Ross a intrat în Marea Neagră pe 23 februarie, distrugătorul Porter pe 13 aprilie, 17 iunie și 19 iulie, iar nava de desant Oak Hill pe 18 iunie.

Spre comparație, trebuie spus faptul că, în anul 2019, nave de luptă ale NATO au intrat în Marea Neagră de 13 ori.

Conform Convenției internaționale de la Montreux din anul 1936, navele de luptă ale statelor neriverane Mării Negre au dreptul să se afle în acvatoriul acestei mări timp de maximum 21 de zile.

Probabil, la intrarea distrugătorului Roosevelt  în Marea Neagră, forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) vor începe monitorizarea activităților desfășurate de acesta în regiune. De asemenea, este foarte posibil ca FRMN să organizeze și să desfășoare o serie de activități de pregătire pentru luptă, pe fondul prezenței navei americane în Marea Neagră.

Este de remarcat faptul că distrugătorul american se va afla în Marea Neagră în timpul exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020, planificat în Federația Rusă în perioada 21-26 septembrie. O parte dintre activitățile din cadrul acestuia se vor desfășura în acvatoriul Mării Negre.

Nu ar fi exclus ca, în contrapartidă, Federația Rusă să aducă în Marea Neagră pentru participarea la manevrele navale distrugătorul Viceamiral Kulakov al Flotei de Nord, aflat în Marea Mediterană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel