Distrugătoarele americane Zumwalt vor fi echipate cu rachete hipersonice în 2025, iar primele submarine în 2028

Cătălin Costea |
Data publicării:
Distrugătorul american USS Michael Monsoor, al doilea din clasa Zumwalt. Sursă foto: USS Michael Monsoor - DDG 1001 - Facebook
Distrugătorul american USS Michael Monsoor, al doilea din clasa Zumwalt. Sursă foto: USS Michael Monsoor - DDG 1001 - Facebook

Chiar în ziua în care Rusia a informat despre efectuarea unei lansări a rachetei hipersonice Zircon, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, în cadrul testelor de stat care preced introducerea sistemului în serviciul de luptă, US Navy a anunțat că primul distrugător american, din clasa Zumwalt, va primi o armă hipersonică în 2025, iar primul submarin, din clasa Virginia, va avea la bord rachete hipersonice în 2028.

Suntem pe un drum și ne-am atins reperele. Am făcut tot ce am spus Congresului că vom face. Vom desfășura racheta Conventional Prompt Strike (Lovitură Convențională Promptă) – care pentru Forțele Terestre se numește Long-Range Hypersonic Weapon (Armă Hipersonică cu Rază Lungă de Acțiune). Va fi exact la fel pentru Forțele Terestre și Forțele Navale, iar în cadrul Forțelor Navale nu vor fi diferențe între cele utilizate pe navele Zumwalt sau submarinele Virginia”, a declarat viceamiralul Johnny Wolfe, directorul Programelor de sisteme strategice, în cadrul simpozionul anual organizat de Naval Submarine League.

Potrivit viceamiralului american, prima baterie de rachete hipersonice va ajunge la trupele terestre în anul fiscal 2023, primul distrugător, care va fi din clasa Zumwalt, va primi racheta în  2025, iar în 2028 va fi echipat cu această armă primul submarin american, din clasa Virginia.

Wolfe a declarat că, US Navy a intenționat inițial să echipeze cu rachete hipersonice toate cele patru variante ale submarinelor  purtătoare de rachete din clasa Ohio chiar din 2025, dar a trebuit să modifice planurile din cauza reducerilor bugetare. Din cauza întârzierii și retragerii iminente a submarinelor din clasa Ohio, s-a luat decizia amplasării armelor  pe submarinele din clasa Virginia.

Întrebat cum s-ar putea accelera programul de utilizare a rachetei hipersonice de către submarinele din clasa Virginia, Wolfe a spus că depinde de finalizarea instalației subacvatice de lansare.

„Încercăm să ne folosim de Zumwalt, deși este diferit – fiind o platformă de suprafață – dar multe dintre elementele pe care le vom testa pe Zumwalt sunt aplicabile pe Virginia”, a declarat Wolfe. „Dar foarte important este cât de mult buget avem pentru a finaliza instalația de testare a lansării subacvatice.”

Pe măsură ce se pregătește pentru această cronologie, Marina va efectua două teste de zbor complete în anul fiscal 2022.

„Vom face toate celelalte teste privind zborul rachetei, pentru a ne asigura că este sigur și ne vom asigura că înțelegem toate aspectele legate de aceste muniții sensibile”, a spus Wolfe.

Marina americană a efectuat recent mai multe teste pentru Conventional Prompt Strike, denumirea programului de arme hipersonice al serviciului. La sfârșitul lunii trecute, a anunțat că a efectuat al doilea test de prima etapă a motorului de rachetă cu combustibil solid, în Utah.

Încercând să sublinieze preocuparea pentru acest program, Wolfe a subliniat că luna trecută a fost efectuat un test, pe Insula Wallops, în cadrul căruia au fost lansate trei rachete într-o singură zi, în încercarea de a experimenta simultan mai multe tehnologii reprezentând diferite faze de dezvoltare ale rachetei. “Cele trei teste cu rachete au reprezentat 21 de experimente”, a precizat acesta.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel