Dispută în Australia pe tema costurilor pentru submarinele Shortfin Barracuda

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Noua flotă din Australia de submarine de atac este estimată să coste aproximativ 225 miliarde de dolari. Acestă sumă reprezintă construcția navelor și întreținerea acestora pe durata preconizată a vieții, potrivit oficialilor Apărării, transmite smh.com.

Costurile pentru construirea celor 12 submarine concepute în Franța au crescut de la 50 de miliarde de dolari estimat în urmă cu trei ani. Șeful programului pentru submarine al Royal Australian Navy, amiralul Greg Sammut, a declarat că în urma audierilor din Senat că se estimează „costul de ieșire” la cel puțin 80 de miliarde de dolari.

Cea mai mare parte de creștere a costurilor o reprezintă „întreținerea, actualizarea și modernizarea” submarinelor până în 2080. Ințial această sumă a fost estimată la un total de 145 de miliarde de dolari fiind ajustată cu inflația preconizată.

Armiralul Sammut a confirmat, de asemenea, că data începerii construcției primului submarin va fi 2024, și nu 2022-23 așa cum se preconizase.

Analistul principal al Institutului de Politici Strategice din Australia Marcus Hellyer, estimase anterior construcția la 79 de miliarde de dolari. El a declarat că prețul total al viitorului program de submarine nu a fost surprinzător. "Submarinele Shortfin Barracuda sunt în prezent cele mai scumpe capabilitățile ale noastre. Costurile noastre ar fi de aproximativ 600 de milioane de dolari pe an per submarin", a spus dr. Hellyer.

"Luați în considerare că obținem o valoare de două ori mai mare și vor fi cu 50% mai mari și mai complexe, iar un cost de susținere de 2 miliarde de dolari pe an pare rezonabil. Luați în considerare că livrarea va dura până la în jurul anului 2054 și ultimul submarin va fi în funcțiune până în aproximativ 2080. Atunci 145 de miliarde de dolari nu este surprinzător", a mai spus analistul. Hellyer a spus referitor la data începerii construcției din 2022-23: „depinde de ceea ce vrei să spui prin construcție”. El a spus că există foarte puține informații cu privire la program sau cum s-a schimbat în timp, adăugând că speră ca în raportul de audit de luna viitoare al Oficiului Național de Audit al Australiei să fie abordată problema.

Purtătorul de cuvânt al forței de muncă din industria de apărare, Richard Marles, a declarat că viitoarele submarine au „depășit termenul de 10 ani de la semnarea contractului, în anul 2016, și până la livrarea efectivă a primei nave”. "Acum aflăm că începerea construcției a fost amânată cu încă un an", a spus Marles. "Aceasta este cea mai scumpă achiziție pe care Australia a făcut-o vreodată și acum am aflat că este cu 60% mai scump decât ni s-a spus prima dată", a mai spus acesta.

Primul submarin al clasei de atac este încă preconizat pentru a intra în serviciu în 2034 sau 2035. Costurile includ achiziționarea de noi arme și sisteme electronice, precum și modernizarea docurilor.

Ca răspuns la o întrebare a senatorului Kimberley Kitching dacă vreunul dintre submarine ar putea fi alimentat cu energie nucleară, ministrul Apărării, Linda Reynolds, a declarat că nu este luată în considerare această opțiune. „A fost politica guvernelor anterioare australiene pentru ca viitorul submarin să fie alimentat convențional”, a spus ea.

Vezi și: Australia a primit primul lot de blindate Boxer fabricate de Rheinmetall 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel