Dispărut în misiune. Pe modelul șefului diplomației, ministrul Apărării al Chinei nu a mai fost văzut în public de câteva săptămâni

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din China
Foto: Ministerul Apărării din China

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, nu a apărut în public de mai bine de două săptămâni.

Absența îndelungată a lui Li Shangfu din spațiul public a alimentat speculațiile cu privire la posibila revocare a acestuia din funcție, care au fost și mai mult exacerbate în urma anulării bruște a întâlnirii sale din Vietnam. Reuters scrie că, potrivit unor surse mass-media, oficialul chinez de rang înalt urmează chiar să fie investigat.

Citând surse familiare cu situația, Reuters a raportat că Li Shangfu, în vârstă de 65 de ani, nu s-a prezentat la întâlniri cu șefii apărării din Vietnam și Singapore în ultimele săptămâni.

În plus, a fost văzut ultima dată pe 29 august la Beijing, unde a ținut un discurs la un forum de securitate cu țări africane.

Financial Times a raportat că guvernul SUA crede că Li a fost investigat și că a fost destituit de toate atribuțiile ca ministru al apărării.

Wall Street Journal a raportat că ministrul chinez a fost dus la audiere săptămâna trecută și a fost revocat din poziția de ministru al aprărării.

Nu există nicio informație privind motivul pentru care Li ar fi fost investigat. „Nu cunosc informațiile relevante”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, când a fost întrebat dacă a existat o anchetă asupra ministrului.

Dispariția lui Li survine abia la scurt timp după ce China l-a înlocuit pe ministrul de externe Qin Gang în iulie, care, de asemenea, nu a apărut în public mult timp înainte de înlocuire.

Mai mult, conducerea forțelor de rachete ale Armatei Populare de Eliberare a cunoscut și ea schimbări recent. Generalul Li Yuchao și adjunctul său Liu Kuangping au fost înlocuiți la sfârșitul lunii iulie.

„Primul ministru de externe Qin Gang a dispărut, apoi comandanții Forțelor de Rachete, iar acum ministrul Apărării Li Shangfu nu a mai apărut în public de două săptămâni. Cine va câștiga această cursă a șomajului? Tineretul chinez sau cabinetul lui Xi?”, a scris ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, pe rețeaua de socializare X.

Mișcările au ridicat întrebări din partea analiștilor și diplomaților cu privire la lipsa de transparență din partea conducerii Chinei într-un moment în care economia Chinei încetinește și relația sa cu superputerea rivală SUA s-a înrăutățit din cauza unei serii de probleme.

Absența ministrului Apărării este urmărită în mod deosebit de SUA, care i-au impus sancțiuni în 2018 pentru achiziționarea avioanelor de luptă rusești SU-35 și a sistemului antiaerian rusesc S-400.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a încercat să negocieze cu Li în timpul unei conferințe de apărare din Singapore, în iunie, dar nu a ajuns mai departe de o strângere de mână.

Ministrul chinez al Apărării a fost numit în funcție în luna martie a acestui an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel